Switch to English
Informatie

Beweging bij opgroeiende honden

Hoe vaak, hoe veel en hoe actief mag ik met mijn jonge hond spelen? Vaak hoor je dat je erg voorzichtig moet zijn met de beweging van je pup. Geen trappen lopen, niet springen, 5 minuten per maand leeftijd wandelen etc. Maar wat houdt dat in? Wat mag nou wel en wat mag absoluut niet?

Allereerst is het belangrijk goed te kijken naar uw pup. Wat voor de ene pup teveel beweging is kan voor een andere pup te weinig zijn om zijn energie kwijt te raken. Het is verstandiger uw pup gecontroleerd meerdere malen per dag stukken op gelijke ondergrond te laten bewegen in plaats van wilde spelletjes te doen.

Blijft uw pup tijdens de wandeling achter omdat hij moe is, of is hij de volgende dag erg stijf, doe dan wat rustiger aan. Gaat de stijfheid niet meer over met rust, laat uw pup dan controleren door de dierenarts of een fysiotherapeut, zoals De Ruijter Dierfysiotherapie.

  1. Een pup mag per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek bewegen. Een pup van 12 weken mag dan 4x daags 15 minuten wandelen. Let op, bewegen in huis hoort hier ook bij! Laat uw pup voldoende rusten.
  2. Traplopen mag als de treden lager zijn dan de ellebooglengte van de hond. Doe het echter niet te vaak en zeker niet springend(!), maar rustig lopend onder begeleiding.
  3. Met spelen gebeuren vaak ongelukken. Laat uw pup max 1x daags tien minuten spelen met een rustige volwassen hond of een pup van gelijke grootte. Een volwassen hond is over het algemeen veel voorzichtiger in zijn spel.
  4. Niet spelen met stokken of ballen. Zoekspelletjes mogen wel.
  5. Hoewel de meeste beweging plaats moet plaatsvinden op gelijke niet te gladde ondergrond is ook coördinatietraining erg belangrijk voor het bewegingsapparaat. Wissel daarom soms ondergronden af. Een klein stukje door mul zand of hoog gras bijvoorbeeld. Of even balanceren op een boomstam. Als u balanstraining doet, doe dit dan altijd onder begeleiding zodat uw pup niet valt en doe het ook niet te lang.
  6. Vanaf 9 maanden kunt u uw pup leren naast de fiets te lopen. Wandel eerst samen naast de fiets tot uw hond gewend is. Als dit goed gaat begin u met enkele minuten naast de fiets tot een half uur op 12 maanden leeftijd. De snelheid is een ontspannen draf die varieert van 8-14 km/uur.
  7. Sportactiviteiten mogen vanaf de leeftijd van twaalf maanden.