Informatie

Dwangvoeding en medicatie geven aan konijnen

Dwangvoeding konijn/knaagdier

Het is belangrijk dat uw konijn iedere dag voedsel binnen krijgt. Als dit niet gebeurt komt het maagdarmstelsel stil te liggen. Dit kan leiden tot verstopping of trommelzucht en hierdoor gaan ze ook weer slechter eten. Een konijn kan om verschillende redenen stoppen met eten en hierdoor in een negatieve spiraal terecht komen: gebitsproblemen, buikkramp, pijn en stress.

Als uw konijn niet zelf wil eten is het belangrijk dat u eerst de medicijnen ingeeft die de dierenarts heeft voorgeschreven en daarna de voeding. Anders zit het bekje helemaal vol met voeding en laat het konijn de medicijnen er vaak uitlopen.

Hoe kunt u het beste dwangvoeding of medicijnen ingeven?

Zet uw konijn op tafel en zorg dat iemand anders het konijn goed maar voorzichtig vast kan houden. U kunt het konijn ook op de grond tussen uw knieën zetten om te voorkomen dat ze achteruit loopt. Het beste kunt u kleine beetjes achter in het bekje ingeven. Ongeveer 1 ml per keer. Daarna laat je het konijn slikken en geef je de volgende ml. Aan de voorkant zitten de snijtanden, daarna een opening en daarachter zitten de kiezen. U kunt het spuitje precies in die opening in het bekje doen (zie pijl), en steeds voorzichtig kleine beetjes voer achter in het bekje doen. Als het konijn de voeding uit het bekje laat lopen kun u daar 2 dingen aan doen: minder per keer en/of het spuitje verder in het bekje doen.

Welk voer kunt u het beste ingeven?

Er zijn verschillende soorten voeding die met een spuitje kunnen worden ingegeven. Deze zijn:

  • Sciene Recovery: dit vezelrijke poeder moet worden aangemaakt met water, dit wordt een dikke brij. Het makkelijkst is om deze met een eigen Sciene Recovery spuit van 15ml in te geven.
  • Olvarit wortel: deze babyvoeding kunt u opzuigen met een spuitje en dan ingeven in het bekje. Het kan ook gebruikt worden om de smaak van sommige medicijnen wat lekkerder te maken. Let op!: koop alleen het potje met wortel, geen andere toegevoegde voedingstoffen.
  • Eigen brokjes (alleen de biks): fijnmalen en met water aanmaken tot een papje. Het is verstandig om minimaal 3-5 keer per dag te voeren. Het liefst per keer 10ml per kilo.

Overige adviezen

  • Maak het voer dat u normaal geeft of Science Selective brokjes een beetje nat en geef dit op een schoteltje.
  • Het groenvoer (andijvie of witlof) in kleine stukjes snijden.

Uiteindelijk moet het konijn zelf weer gaan eten, indien dit het geval is kunt u na een paar dagen de dwangvoeding geleidelijk afbouwen. Door het konijn te wegen weet u zeker of er voldoende eten in gaat. Het konijn mag immers niet afvallen. U kunt het beste contact met ons opnemen als dit niet lukt.

Wanneer kunt u het beste contact met ons opnemen?

  • Als het niet lukt om uw konijn te dwangvoeren.
  • Als het konijn sloom wordt.
  • Indien het niet lukt om de medicijnen in te geven.
  • Als het konijn de dwangvoeding niet wil slikken of het uit zijn bekje laat lopen.
  • Als het buikje opzwelt.
Wellicht ook interessant
Toon alle artikelen