Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen bij hond en kat komen heel vaak voor en wordt in veel gevallen gemist door de eigenaar. We zien ook dat het nog steeds een probleem is dat bij veel eigenaren onbekend is. Problemen in de bek zijn natuurlijk niet zo op het oog te zien en omdat veel dieren gewoon goed blijven eten en er niks van laten merken dat ze pijn hebben blijft het vaak onopgemerkt. Het is daarom raadzaam om regelmatig het gebit van uw huisdier te controleren, of kom bij een van onze assistentes voor een gratis gebitscontrole.

Tandplak en tandsteen

Gebitsproblemen beginnen vrijwel altijd met een opeenhoping van tandplak. Tandplak is een dunne laag van bacteriën, etensresten en speeksel die op de tanden kleeft. Het tandplak zou eigenlijk elke dag verwijderd moeten worden, net als bij ons. Indien tandplak niet tijdig verwijderd wordt zal het onder invloed van speeksel verkalken tot tandsteen. Dit zorgt voor een ruw oppervlak van tanden en kiezen waar weer meer tandplak aan gaat kleven en het probleem zich zo verder uitbreidt. Als er eenmaal tandsteen is ontstaan kan dit niet meer verwijderd worden door het poetsen van de tanden of door het gebruik van speciale Hill’s T/D brokken. Hiervoor is een gebitsreiniging nodig.

Gevolgen van tandplak en tandsteenvorming

Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk. Als in dit stadium geen behandeling plaats vindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen. Bovendien kunnen de betrokken bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken.

Herkennen van gebitsproblemen

 • Rood tandvlees op de overgang naar tanden of kiezen
 • Snel bloedend tandvlees
 • Slechte adem
 • Bruine aanslag op tanden en/of kiezen
 • Speekselen (kwijlen)
 • Losse tanden en/of kiezen
 • Eenzijdig kauwen of het niet meer willen eten van harde brokken

Let op: vooral katten zijn erg goed in het verbergen van pijn en problemen, daardoor merkt u soms helemaal niks aan uw dier. Dit betekend niet altijd dat er niets aan de hand is.

1

Wat kunt u zelf doen om gebitsproblemen te voorkomen?

Als wij 2 keer per jaar naar de tandarts of mondhygiëniste gaan en verder niks aan ons gebit zouden doen thuis, dan krijgen we natuurlijk problemen. In principe werkt het bij hond en kat hetzelfde. Naast een eventuele gebitsreiniging bij de dierenarts is het goed om het gebit thuis ook goed te verzorgen om deze problemen te voorkomen of in ieder geval uit te stellen. Dit kan op verschillende manieren.

 • Het beste is om het gebit dagelijks te reinigen door te poetsen met speciale tandenborstel en tandpasta. Hoe eerder u hiermee begint hoe sneller uw dier eraan gewend is. Als dit niet lukt is het voeren van Hill’s T/D voeding een goed alternatief waarmee de vorming van tandplak voorkomen wordt. Deze grote brokken hebben een poetsend effect tijdens het eten.
 • Dentisept gebruiken. Dit is een kleverige pasta welke u gemakkelijk in de mondholte kunt aanbrengen met een applicator. De pasta zorgt voor een bacterie vrije omgeving en voorkomt tandplak. Daarbij helpt het tandvleesontsteking te herstellen.
 • Elke 6 maanden het gebit laten controleren bij de dierenarts
 • Indien nodig gebit laten reinigen bij de dierenarts

Voor poets instructies kunt u altijd terecht bij een van onze assistentes.

Wellicht ook interessant