Informatie

Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen bij hond en kat komen heel vaak voor en worden in veel gevallen gemist door de eigenaar. We zien ook dat sommige eigenaren niet weten dat een slecht gebit ook erg slecht voor de gezondheid is. Problemen in de bek zijn natuurlijk niet zo op het oog te zien en omdat veel dieren gewoon goed blijven eten en er niks van laten merken dat ze pijn hebben blijft het vaak onopgemerkt. Het is daarom raadzaam om regelmatig het gebit van uw huisdier te (laten) controleren.

Tandplak en tandsteen

Gebitsproblemen beginnen vrijwel altijd met een opeenhoping van tandplak. Tandplak is een dunne laag van bacteriën, etensresten en speeksel die op de tanden kleeft. Het tandplak zou eigenlijk elke dag verwijderd moeten worden, net als bij ons. Indien tandplak niet tijdig verwijderd wordt zal het onder invloed van speeksel verkalken tot tandsteen. Dit zorgt voor een ruw oppervlak van tanden en kiezen waar weer meer tandplak aan gaat kleven en het probleem zal zich zo verder uitbreiden. Als er eenmaal tandsteen is ontstaan kan dit niet meer verwijderd worden door het poetsen van de tanden of door het gebruik van speciale Hill’s T/D brokken. Hiervoor is een gebitsreiniging nodig waarbij we met instrumenten het tandsteen op de tand en onder het tandvlees verwijderen.

Gevolgen van tandplak en tandsteenvorming

Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen voedselresten en bacteriën zich nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk! Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen. Bovendien kunnen de bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken.

Herkennen van gebitsproblemen

 • Rood tandvlees op de overgang naar tanden of kiezen
 • Snel bloedend tandvlees
 • Slechte adem
 • Bruine aanslag op tanden of kiezen
 • Speekselen (kwijlen)
 • Losse tanden of kiezen
 • Eenzijdig kauwen of het niet meer willen eten van harde brokken

Let op: vooral katten zijn erg goed in het verbergen van pijn en problemen, daardoor merkt u soms helemaal niks aan uw dier. Dit betekent niet altijd dat er niets aan de hand is.

Kat met onstoken tandvlees
Kat met onstoken tandvlees

Wat kunt u zelf doen om gebitsproblemen te voorkomen

Als wij 2 keer per jaar naar de tandarts of mondhygiëniste gaan en verder niks aan ons gebit zouden doen thuis, dan krijgen we natuurlijk problemen. In principe werkt het bij een hond of kat hetzelfde. Naast een eventuele gebitsreiniging bij de dierenarts is het goed om het gebit thuis ook goed te verzorgen om deze problemen te voorkomen of in ieder geval uit te stellen. Dit kan op verschillende manieren:

 • Het beste is om het gebit dagelijks te reinigen door te poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta voor dieren. Hoe eerder u hiermee begint, hoe sneller uw dier eraan gewend is. Als dit niet lukt is het voeren van Hill’s T/D voeding een goed alternatief waarmee de vorming van tandplak voorkomen kan worden. Deze grote brokken hebben een poetsend effect tijdens het eten
 • Dagelijks laten kluiven (dit geldt alleen voor honden). Let op dat het materiaal waarop gekauwd wordt niet te hard is, het mag het glazuur niet beschadigen. Het moet echter ook niet te zacht zijn. Dentastix bv. zijn over het algemeen zo zacht dat het reinigende effect minimaal is. Houdt altijd toezicht terwijl de hond kluift zodat er geen ongelukken gebeuren
 • Een chloorhexidinegel zoals Hexagel gebruiken. Deze gel kunt u gemakkelijk in de mondholte aanbrengen. De gel zorgt voor een bacterie vrije omgeving en voorkomt tandplak. Daarbij helpt het tandvleesontsteking te herstellen
 • Elke 6 maanden het gebit laten controleren door de dierenarts
 • Indien nodig het gebit laten reinigen door de dierenarts

Hond met vergevorderde tandvlees onsteking (parodontitis)
Hond met vergevorderde tandvlees onsteking (parodontitis)

Wellicht ook interessant
Toon alle artikelen