Switch to English
Informatie

Is een granenvrij dieet beter voor uw huisdier

Een granenvrij dieet wordt steeds populairder onder honden- en katteneigenaren, maar waarom is dat eigenlijk en is dit ook terecht zo populair?

Waarom kiezen veel eigenaren voor een granenvrij dieet

Veel eigenaren kiezen voor een granenvrij dieet omdat ze er vanuit gaan dat dit voer natuurlijker is, minder koolhydraten bevat en minder kans geeft op gezondheidsproblemen zoals allergieën. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat graanvrije voeding ook daadwerkelijk beter is voor huisdieren. Als we daarbij kijken naar de voedingsbasis voor dieren, wordt dit gegeven ook niet ondersteund.

Voeding, voedingsstoffen en ingrediënten

Voeding bestaat uit voedingsstoffen en ingrediënten. Deze laatste zijn 2 verschillende dingen welke vaak door elkaar worden gehaald, daarom eerst even wat basis informatie:

  • Voeding wordt omschreven als de juiste verhouding tussen eten en voedingsstoffen voor een gezond leven
  • Huisdieren hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven
  • Ingrediënten zijn de ‘’voertuigen’’ die deze voedingsstoffen leveren
  • Een juiste inname van voedingsstoffen is essentieel voor de algemene ontwikkeling, algehele gezondheid en het voorkomen van ziekten bij uw huisdier
  • Voedingsstoffen hebben talrijke functies binnen de stofwisseling welke essentieel zijn voor een normale functie van de organen. Dit kan tegengewerkt worden door onvoldoende of onregelmatige inname

Misvattingen

Eigenaren stuiten vaak op verkeerde informatie over granen in dierenvoeding, hieronder de meest voorkomende misvattingen.

“Volkoren granen zijn vulstoffen”

Het woord vulstof suggereert dat het betreffende ingrediënt weinig tot geen voedingswaarde heeft. Echter, volkoren granen dragen bij aan vitale voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren in dierenvoeding. Diverse graanproducten leveren daarbij ook nog proteïnen (eiwitten) welke mogelijk nog makkelijker te verteren zijn dan sommige proteïnen uit vlees. Meer dan 90% van de honden en katten kunnen de granen welke normaal voorkomen in dierenvoeding goed gebruiken en verteren.

“Graanvrije dierenvoeding bevat geen koolhydraten”

Graanvrije voeding bevat zeker koolhydraten, alleen komt het vanuit een andere bron zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, welke juist meer koolhydraten bevat dan graan. Koolhydraten behoren tot de 6 basis voedingsstoffen en vormen daarbij een belangrijke bron van energie (naast koolhydraten zijn de andere 5 basis voedingsstoffen: water, eiwitten, vet, vitaminen en mineralen). Graanvrije voeding welke minder koolhydraten bevatten, hebben juist vaak weer meer vet en calorieën aan de voeding toegevoegd. Doordat er zo veel verschillende graanvrije diëten zijn, betekent dit vaak ook een disbalans in andere belangrijke voedingsstoffen. Wat ook voorkomt is dat het graan wordt vervangen door alleen sterk geraffineerd zetmeel (bijvoorbeeld aardappel of cassave) waardoor er veel minder voedingsstoffen en vezels in de voeding zitten dan met volkoren granen. In veel andere graanvrije voeding wordt het graan vervangen door bijvoorbeeld bonen, erwten of linzen. Deze leveren wel koolhydraten, maar zijn niet per se beter dan granen. Bovendien kan dit leiden tot een verstoord maag-darm kanaal.

“Granen veroorzaken voedselallergie”

Voedselallergie en voedselovergevoeligheid zijn beide een abnormale reactie van het lichaam op normale voeding of ingrediënten. Minder dan 10% van alle allergieën zijn voedsel gerelateerd en daarbij is een granenallergie erg ongewoon. Hetgeen dat in voeding een allergie of overgevoeligheid veroorzaakt is bijna altijd een dierlijk eiwit (bijvoorbeeld rund, kip of zuivel).

Conclusie

Zo lang er steeds meer graanvrije voedingen voor dieren op de markt blijven komen, blijft het misverstand dat granen slecht voor dieren zijn voortduren. Het is na het lezen van deze brief hopelijk duidelijk dat graanvrije voeding niet meer voordelen heeft voor de gezondheid dan een voeding met granen. Elk dieet zou samengesteld moeten worden uit een goede balans van voedingsstoffen en niet worden beoordeeld op 1 ingrediënt.