Informatie

Handige weetjes over uw cavia

De cavia

De cavia behoort tot de orde knaagdieren. Een mannetjes cavia noemen we een beertje en een vrouwtje cavia noemen we een zeugje. De gemiddelde levensverwachting van een cavia ligt tussen de 4-8 jaar.

Natuurlijk gedrag

De wilde cavia komt voor op open vlaktes in Zuid-Amerika. Ze leven daar in grote groepen met een strenge rangorde. Cavia’s zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel en zijn daarbij vooral actief in de ochtend- en avondschemering. Ze slapen in holen die ze vinden of zelf graven.

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren, ze kunnen dus het beste samen gehuisvest worden. De beste combinatie is vaak 1 gecastreerd beertje met 2 zeugjes. Ook 2 zeugjes of 2 beertjes (mits er geen zeugje in de buurt is!) gaan prima samen. Niet alle cavia’s kunnen echter samenleven, dit komt dan vaak door rangorde problemen. Cavia’s kunnen niet zo goed springen en klimmen dus een hok hoeft niet hoger te zijn dan 40 cm. Voor 3 cavia’s is een hok van 120x60 cm groot genoeg. Wel vinden ze het erg fijn om zich te kunnen verstoppen, een huisje of een dakje in de kooi is fijn voor de cavia. Er zijn veel verschillende bodembedekkers mogelijk. Houtsnippers, zaagsel of stro. Zorg dat het niet te stoffig is. Het hok moet minimaal 1 keer per week verschoond worden.

Als de cavia’s buiten gehouden worden is het belangrijk dat het hok wind- en waterdicht is. Gebruik een dikkere laag bodembedekking dan als de dieren binnen staan. Als het buiten vriest, is het belangrijk om het hok in een schuur te zetten met een dikke slaapzak eroverheen.

Vasthouden

Cavia’s kunnen bijten maar doen dit bijna nooit. Til een cavia altijd voorzichtig en met twee handen op. Waarbij je ook het achterlijfje ondersteunt. Benader de cavia altijd rustig zodat hij zich niet bedreigd kan voelen.

Voeding en verzorging

Een cavia moet altijd over hooi kunnen beschikken, controleer dit regelmatig. Als de cavia niet de beschikking heeft over vezelrijk voedsel, zoals hooi, kunnen de tanden te lang worden. Gebitsproblemen zijn dan ook een veel voorkomend probleem bij cavia’s. Ook vindt uw cavia het lekker om brokjes te eten. Het is belangrijk dat de cavia er niet teveel van binnen krijgt anders wordt hij te dik. Gemengde brokjes zijn af te raden omdat de cavia daar alleen de lekkere stukjes uitpikt. Brokjes die wij aanraden zijn van het merk Science Selective. Deze brokjes bestaan uit samengeperst hooi en is dus geen gemengd voer. Hiervan mag uw cavia ongeveer 20-30 gram per dag hebben.

Cavia’s kunnen zelf geen Vitamine C aanmaken, dus is het erg belangrijk dat ze elke dag voldoende binnen krijgen. In Science Selective zit al aardig wat Vitamine C, maar nog niet genoeg, geef daarom uw cavia elke dag 1 tabletje Vitamine C 50 mg. Naast het voer mag de cavia altijd lekkere groentes hebben zoals; witlof, wortel, andijvie, appel of peer. Geef er niet teveel van. 3 keer per dag een kleine portie is genoeg. Let op met gras en sla; daar krijgen ze snel buikpijn van.

Voortplanting

Cavia’s hebben een draagtijd van 68 dagen. De jongen komen geheel behaard en met open ogen ter wereld en ze kunnen meteen lopen. We noemen dit nestvlieders. Het zeugje is direct na de geboorte van de jongen weer vruchtbaar, dus haal het beertje meteen weg!

Wellicht ook interessant
Toon alle artikelen