Informatie

Heeft mijn hond een voedsel­allergie

Wat is voedselallergie?

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen van buitenaf, deze stoffen noemen we allergenen. In het geval van voedselallergie reageert het dier dus op de allergenen welke in het voer voorkomen.

Waardoor ontstaat voedselallergie?

Zoals eerder genoemd is voedselallergie een overmatige reactie op bepaalde bestanddelen in het voer, de allergenen. Deze allergenen zijn meestal gewoon algemene gezonde bestanddelen welke veel in diervoeders voorkomen.

Er is veel onderzoek gedaan naar voedselallergie en daaruit is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, kip, tarwe en eieren. Ook na invriezen, verwerken en koken geeft dit nog steeds reactie bij gevoelige dieren. Voor deze dieren zijn er maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken.

Deze lijst van meest voorkomende voedselallergenen bij de hond is tot stand gekomen door analyse van onderzoeksgegevens van de laatste 10 jaar, uit Europa, de VS, Japan en Australië, over 330 honden met voedselallergie.

 • Rund 32,4%
 • Zuivel 17,9%
 • Kip 15,2%
 • Tarwe (niet gluten) 12,7%
 • Kippenei 7,3%
 • Soja 5,5%
 • Lam 4,9%
 • Varken 4,3%
 • Vis 3,6%
 • Mais 3,0%
 • Kalkoen 1,8%
 • Rijst 1,5%
 • Eend 0,6%

Bron: Philip Roudebush: Ingrediënts and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013.

Welke klachten krijgt een hond met voedselallergie?

Dieren die overgevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen in de voeding (allergenen) krijgen daardoor klachten aan de huid in de vorm van jeuk/ontstekingen of aan maag en darmen in de vorm van braken en/of diarree. Jeuk die uit voedselallergie voortkomt wordt vaak verergerd door het vele krabben, bijten en likken dat daarbij komt kijken. De klachten kunnen in principe overal op het lichaam voorkomen maar we zien het het meest op de poten, oksels, liezen, rond de anus, de romp en de oren. Het hoeft niet zo te zijn dat we op al deze plekken tegelijk klachten zien, ook alleen een terugkerende ontsteking aan de oren is iets dat regelmatig voorkomt. De meeste honden ontwikkelen voedselallergie al op jonge leeftijd, maar het kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Wanneer de hond eenmaal voedselallergie heeft zal dit niet meer verdwijnen.

Hoe weet u of uw hond voedselallergie heeft?

Door middel van een eliminatiedieet kunnen we erachter komen of uw hond voedselallergie heeft. Dit is ook meteen de enige manier om hier achter te komen. Bloedonderzoeken kunnen dit helaas nog niet aantonen.

Binnen het eliminatiedieet hebben we 2 opties:

 • Kant-en-klare brokken van Royal Canin: Anallergenic, of van Hill’s: Z/D. Deze brokken zijn vergelijkbaar met een melkvervanger voor baby’s met een koemelk allergie. Alle voedingsstoffen die uw huisdier nodig heeft zitten erin en zijn van hoge kwaliteit. De eiwitten in deze voeding zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat ze zo klein zijn gemaakt dat ze door het immuunsysteem niet op te sporen zijn en dus geen reactie kunnen veroorzaken.
 • Het Unique Protein dieet van Trovet. Dit bestaat uit kuipjes of worsten met een pure (dierlijke) eiwitbron welke niet in reguliere voedingen voorkomen. Of ingevroren vers paardenvlees van Raw veterinary diets. We kiezen hierbij een bron welke nieuw is voor uw dier en waar ze dus niet al een reactie op hebben kunnen ontwikkelen. Deze kuipjes/worsten kunt u geven met een pure koolhydraatbron zoals aardappel of witte rijst.

Wat is een eliminatiedieet?

Met een eliminatiedieet willen we uw dier van de klachten af helpen en erachter zien te komen welke allergenen in de voeding deze klachten veroorzaken.

Zo’n eliminatiedieet moet minimaal 6 weken gegeven worden en wat daarbij heel erg belangrijk is is dat uw dier echt niks anders mag eten, dus ook geen koekjes en tafelrestjes. Ook mogen voedingssupplementen en medicatie alleen in overleg met de dierenarts gegeven worden (deze bevatten vaak dierlijke eiwitten). Een kruimel van hetgeen waar uw dier op reageert kan er al voor zorgen dat het eliminatiedieet verstoort wordt en de klachten onterecht aanhouden. Laat om deze reden ook iedereen in uw omgeving weten dat u bezig bent met een eliminatiedieet en was goed uw handen als u met voeding in aanraking bent geweest. Als beloning/tussendoortje kunt u een brokje of stukje worst van het eliminatiedieet aan uw hond geven.

Na deze 6 weken gaan we stap voor stap voeding uit het oude dieet toevoegen en kijken op welk moment de klachten terugkomen om de juiste diagnose te stellen.

10 misverstanden over voedselallergie (door MCD)

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem een voer zonder granen.

Honden en katten zijn meestal allergisch voor dierlijke eiwitten, slechts een minderheid is allergisch voor plantaardige eiwitten (meestal gaat het dan om tarwe). Als je denkt dat je dier allergisch is, zal het dus waarschijnlijk helemaal niks uitmaken als je hem een voer zonder granen geeft.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem glutenvrij voer.

Hiervoor geldt hetzelfde als voor plantaardige eiwitten: glutenallergie komt bij honden en katten weinig voor. Sterker nog, glutenallergie en tarwe-allergie zijn eigenlijk gewoon hetzelfde. Glutenallergie wordt vaak verward met glutenintolerantie (dit heet bij mensen Coeliakie en is een auto-immuunziekte die o.a. zeer heftige maagdarmproblemen veroorzaakt) en glutensensitiviteit (dit is een verzamelnaam voor een verzameling aan vage (maagdarm)klachten die een relatie met het eten van gluten lijken te hebben). Een aan Coeliakie verwante ziekte komt bij honden een hoogst enkele keer voor, en wat betreft glutensensitiviteit bij honden blijft het gissen. Al met al lijken gluten bij dieren niet echt veel problemen te veroorzaken, maar omdat gluten nou eenmaal in het verdomhoekje zitten, maken veel voederproducenten een glutenvrij voer.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem uitsluitend vers vlees.

Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld rundereiwit (het meest voorkomende voedselallergeen bij honden) dan maakt het niet uit of je dit eiwit rauw, gekookt of in een brok binnen krijgt. Vers vlees voeren beschermt dus niet tegen voedselallergie. Dit staat helemaal los van de discussie of vers vlees nou wel of niet beter is dan ander voer.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want hij krijgt altijd een natuurlijk voer.

“Natuurlijk” is een term die veel voederproducenten graag gebruiken, want het klinkt heel goed. Maar wat betekent het? De term “natuurlijk” is niet beschermd, dus iedereen kan het zeggen (en doet dat dus ook). Maar of je nou wel of niet graag natuurlijk voert: als je hond of kat allergisch is voor rundereiwit, dan maakt het helemaal niet uit hoe natuurlijk het is. Al zou je dier zelf een koe vangen en oppeuzelen, dan nog zou hij er jeuk van krijgen.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem altijd een voer van goede kwaliteit.

Ook in voer van goede kwaliteit zit rundereiwit, zuivel, kippeneiwit….helemaal niks mis mee, maar als je dier er niet tegen kan, zal hij toch klachten krijgen.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want hij krijgt altijd hetzelfde voer.

Voedselallergie ontwikkel je op een voedselbestanddeel dat het lichaam (lees: immuunsysteem) al kent. Het is niet voor niks dat rundvlees het meest voorkomende voedselallergeen bij de hond is. Dat komt omdat in de meeste hondenvoeders rundvlees verwerkt is. Dus altijd hetzelfde voer geven beschermt niet tegen voedselallergie.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik ben al een paar keer van voer veranderd en het hielp niet.

De meeste voeders bevatten gewone eiwitten als rund en kip. Ook als er op de verpakking staat: “met lam” of “met konijn” zitten deze eiwitten er in kleine hoeveelheden in. Als de klachten niet minder worden na een voederwisseling, zegt dat dus niets over een eventuele voedselallergie.

Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik heb hem een hypoallergeen voer gegeven en dat hielp niet.

Hypoallergene voeders zijn precies datgene wat de naam zegt. Hypoallergeen betekent letterlijk: laag allergeen. Dus niet: niet-allergeen. Dat betekent dat er altijd een kans is dat je hond of kat toch allergisch reageert op dit voer. Hoe groot die kans is, hangt mede af van de samenstelling en de kwaliteit van het voer. Daarom kun je dus nooit met zekerheid zeggen dat je dier geen voedselallergie heeft, als hij van zo’n dieet niet opknapt.

Mijn dier is allergisch voor allerlei voedingsmiddelen, dat is uit (bloed)onderzoek gebleken.

Tot nu toe is er nog geen enkele betrouwbare bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of een hond / kat voedselallergie heeft en zo ja, voor welke voedingsmiddelen hij gevoelig is. Ditzelfde geldt voor testen waarbij je haar moet opsturen. De enige betrouwbare methode is een eliminatiedieet.

Mijn dier heeft voedselallergie, dus hij moet een eiwitvrij of eiwitarm dieet krijgen.

Een dier dat voedselallergie heeft, is overgevoelig voor één of enkele soorten eiwitten, niet voor alle eiwitten. Honden en katten hebben eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. En dat is geen enkel probleem, ook niet bij voedselallergie, zolang ze maar niet die soort eiwitten krijgen waar ze niet tegen kunnen.

Wellicht ook interessant
Toon alle artikelen