Switch to English
Informatie

Hoe geef ik mijn kat een pil

Medicatie toedienen aan een kat is vaak stressvol en er zijn maar weinig katten die dit gemakkelijk toelaten. Middels deze brief willen we u op weg helpen om dit zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Door het eten

De makkelijkste manier van toedienen van medicatie is door het eten. Kies hierbij iets dat heel smakelijk is maar wat de kat niet vaak of zelfs nog nooit heeft gegeten. Denk hierbij aan een bepaald soort natvoer, een stukje vlees/vis, een stukje kaas of een lik smeerkaas, pindakaas of paté (eventueel een pilletje eerst verpulveren indien mogelijk, vraag dit eerst aan de dierenarts). Wanneer u kiest voor natvoer, gebruik dan niet meer dan een theelepeltje zodat u zeker weet dat de medicatie helemaal is ingenomen. Eventueel kunt u hierna de rest van het voer geven. Wat ook vaak werkt is de medicatie door een klein beetje sap van tonijn uit blik te doen of in een beetje slagroom.

Onbekende voeding heeft de voorkeur omdat de kat niet weet hoe het hoort te ruiken en smaken, waardoor de geur of smaak van de medicatie niet wordt herkend. Ook is het raadzaam om af te wisselen met het eten waar de medicatie in gaat.

Easypill®

De Easypill® is zoals de naam al zegt bedoeld om een kat gemakkelijk pillen toe te dienen. Het is een soort deeg dat heel smakelijk ruikt en smaakt en zo de medicatie maskeert. U kunt steeds een stukje van de Easypill® afbreken en om het pilletje heen kneden. Veel katten vinden het erg lekker en eten de Easypill® met pil en al op. U kunt de Easypill® krijgen bij ons aan de balie.

Easypill®

Breek een stukje Easypill® af

Kneed een stukje Easypill® om de medicatie

In iets plakkerigs op de poot

Soms lukt het om medicatie naar binnen te krijgen door het pilletje fijn te malen en in iets plakkerigs zoals paté te doen en dit op de voorpoot te smeren. De meeste katten houden niet van vies zijn en likken het van hun poot af.

Direct in de bek

Als uw kat er niet in trapt, al dat lekkers met medicatie erin, dan is het een optie om de medicatie direct in de bek toe te dienen op één van volgende manieren:

  • Het pilletje achterop de tong leggen en na spoelen met een spuitje water
  • Het pilletje verpulveren en mengen met water en dit ingeven met een spuitje
  • Met een pillenschieter. Mocht uw kat de neiging hebben om de bek dicht te bijten bij het geven van een pilletje, gebruik dan een pillenschieter, welke het pilletje achterin de keel ‘schiet’. Spuit hierna ook voorzichtig wat water in het bekje zodat de pil gemakkelijk kan worden doorgeslikt

Een pillenschieter

U kunt wat boter om het pilletje doen om de bittere smaak te maskeren en ervoor te zorgen dat het gemakkelijker glijdt. In beide gevallen is het het makkelijkst om de kat in een handdoek in te bakeren zoals hieronder afgebeeld. Zorg dat de pootjes er goed in zitten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kat er niet meteen weer vandoor kan gaan, maar ook wordt de kat hier vaak wat rustiger van. Leg de handdoek vast klaar op tafel en loop niet met de handdoek naar de kat toe. Pak ook nooit de kat op als deze ligt te slapen of als deze in of bij de kattenbak zit.

Inbakeren stap 1

Inbakeren stap 2

Inbakeren stap 3

Pak de kop van de kat vast met uw duim aan de ene kant en de rest van de vingers aan de andere kant en houdt het kopje wat naar achteren zodat de kat omhoog kijkt, gebruik hierbij een lichte druk maar doe het niet te hardhandig. Hierdoor zal het bekje al een beetje open gaan. Houd met uw andere hand de pil tussen duim en wijsvinger en duw met de middelvinger de onderkaak naar beneden zodat de bek helemaal open is. Leg vervolgens het pilletje zover mogelijk achterop de tong, of gebruik de pillenschieter. Spuit in beide gevallen direct hierna wat water in de bek en wacht tot de kat slikt. Vergeet hierna niet een lekkere beloning te geven en let nog even op dat het pilletje niet stiekem weer wordt uitgespuugd!

N.B. Gaat het om vloeibare medicatie, dan kunt u dit uiteraard direct in het bekje spuiten en hoeft er niet nagespoeld te worden met water.

Het hoofd vastpakken en iets naar achter houden

Een pil met uw wijsvinger achter in de mond leggen

Naspoelen met water