Hoe geef ik mijn kat een pil

Medicatie toedienen aan een kat is vaak stressvol en er zijn maar een paar katten die dit gemakkelijk toelaten. Middels deze brief willen we u op weg helpen om dit zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, mocht het alsnog niet lukken neem dan gerust contact met ons op om te zoeken naar een passende oplossing.

Door het eten

De makkelijkste manier van toedienen van medicatie is door het eten. Kies hierbij iets dat de kat heel erg lekker vindt maar niet vaak of nooit eet. Denk hierbij aan een bepaald soort natvoer, een stukje vlees/vis, een stukje kaas of een lik smeerkaas, pindakaas of paté. (eventueel een pilletje eerst verpulveren indien mogelijk) Als je kiest voor natvoer, gebruik dan niet meer dan een lepeltje zodat je zeker weet dat de medicatie helemaal is ingenomen.

Wat ook vaak werkt is de medicatie door een klein beetje sap van tonijn uit blik te doen of in een beetje opgeklopte slagroom.

Onbekende voeding heeft de voorkeur omdat de kat niet weet hoe het hoort te ruiken en smaken, waardoor de geur of smaak van de medicatie niet wordt herkend. Om deze reden is het raadzaam af te wisselen met het eten waar de medicatie in gaat.

Easypill

De easypill is zoals de naam al zegt bedoeld om een kat gemakkelijk pillen toe te dienen. Het is een soort deeg dat heel smakelijk ruikt en smaakt en zo de medicatie maskeert. U kunt steeds een stukje van de easypill af breken en om het pilletje heen kneden. Veel katten vinden het erg lekker en eten de easypill met pil en al op. U kunt de easypill krijgen bij ons aan de balie.

Easypill
Easypill
Breek een stukje 'easypill' af
Breek een stukje 'easypill' af
Kneed een stukje 'easypill' om de medicatie
Kneed een stukje 'easypill' om de medicatie

In iets plakkerigs op de poot

Soms lukt het om medicatie naar binnen te krijgen door het pilletje fijn te malen en in iets plakkerigs zoals paté te doen en dit op de voorpoot te smeren. De meeste katten houden niet van vies zijn en likken het van hun poot af.

Direct in de bek

Als uw kat er niet in trapt, al dat lekkers met medicatie erin, dan is het een optie om de medicatie direct in de bek toe te dienen op één van volgende manieren.

  • Het pilletje achterop de tong leggen en na spoelen met een spuitje water.
  • Met een pillenschieter. Mocht uw kat de neiging hebben om dicht te bijten bij het geven van een pilletje, gebruik dan een pillenschieter, welke het pilletje achterin de keel schiet. Spuit hierna ook voorzichtig wat water in het bekje zodat de pil gemakkelijk kan worden doorgeslikt.

Een pillenschieter
Een 'pillenschieter' waarmee u mediactie achter in de keel kunt 'schieten'

U kunt wat boter om het pilletje doen om de bittere smaak te maskeren en ervoor te zorgen dat het gemakkelijker glijdt. In beide gevallen is het makkelijkste om de kat in een handdoek in te bakeren zoals hieronder (zorg dat de pootjes er goed in zitten). Dit zorgt er niet alleen voor dat ze er niet meteen weer vandoor gaan, maar ook dat de kat hier vaak wat rustiger van wordt. Leg de handdoek vast klaar op tafel en loop niet met de handdoek naar de kat toe. Pak ook nooit de kat op als deze ligt te slapen of in/bij de kattenbak zit.

Inbakenen stap 1
Inbakenen stap 1
Inbakenen stap 2
Inbakenen stap 2
Inbakenen stap 3
Inbakenen stap 3
Pak de kop van de kat vast met je duim aan de ene kant en de rest van de vingers aan de andere kant en houdt het kopje wat naar achteren zodat de kat omhoog kijkt, gebruik hierbij een lichte druk maar doe het niet te hardhandig. Hierdoor zal het bekje al een beetje open gaan. Duw met de middelvinger van je andere hand de onderkaak naar beneden zodat de bek helemaal open is en leg met je wijsvinger het pilletje zover mogelijk achterop de tong, of gebruik de pillenschieter. Spuit in beide gevallen direct hierna wat water in de bek en wacht tot de kat slikt. Vergeet hierna niet een lekkere beloning te geven en let nog even op dat het pilletje niet stiekem weer wordt uitgespuugd! NB: gaat het om vloeibare medicatie, dan kunt u dit uiteraard direct in het bekje spuiten en hoeft er niet nagespoeld te worden met water.
Het hoofd vastpakken en iets naar achter houden
Het hoofd vastpakken en iets naar achter houden
Een pill met uw wijsvinger achter in mond leggen
Een pill met uw wijsvinger achter in mond leggen
Een pill met een pillschieter achter in mond 'schieten'
Een pill met een pillschieter achter in mond 'schieten'

Wellicht ook interessant