Informatie

Hoe weet ik of mijn kat ziek is

Katten zijn er heel goed in om te doen of er niks aan de hand is, ze zullen namelijk altijd pijn en ongemakken zoveel mogelijk verbergen. Als je je kat een beetje kent dan weet je welk gedrag normaal is voor hem/haar en zul je als je goed oplet afwijkend gedrag toch opmerken. Maar waar moet je dan op letten?

Gebit

Probeer eens in de zoveel tijd het gebit van uw kat te (laten) controleren. Kijk daarbij hoe vies het is (ziet u veel tandsteen of tandplak) en let ook goed op het tandvlees. Is het mooi roze, of is het erg rood, of bloed het zelfs? Ook bij een heel slecht en/of ontstoken gebit, eten katten meestal gewoon door zoals ze altijd doen en daarom worden gebitsproblemen vaak niet of laat opgemerkt. Dat ze gewoon door eten betekent echter niet dat ze er geen last van hebben. Daarbij kan een slecht gebit voor een hoop problemen zorgen als er niet op tijd iets aan gedaan wordt. Mocht het echt niet lukken thuis om het gebit te controleren, dan kunt u altijd bellen voor een gratis gebitscontrole bij een van onze assistentes.

Tanden van een kat inspecteren
Tanden van een kat inspecteren

Drinkgedrag

Katten drinken over het algemeen niet zo veel. Je ziet katten die voornamelijk brokjes eten wel vaker drinken dan katten die veel natvoer eten. Natvoer bestaat tenslotte voor het grootste gedeelte uit water en daar halen ze dan ook voldoende vocht uit. Vaak weet je wel wat voor jouw kat normaal drinkgedrag is. Als jouw kat ineens (veel) meer gaat drinken dan normaal, dan is dit een belangrijk teken dat er (meestal) iets aan de hand is. Dit is dan ook zeker een reden om naar de dierenarts te gaan.

Eetlust

Net zoals het drinkgedrag heeft iedere kat ook zijn eigen vaste eetroutine. Als dit ineens aanzienlijk verandert is er iets mis. Een kat die niet eet, kan snel leververvetting krijgen en het is dan ook noodzakelijk dat u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat met een kat die niet eet. Wacht hier niet te lang mee! Het tegenovergestelde is minstens zo belangrijk. Een kat die ineens heel veel eet en niet aankomt heeft vaak een (ernstige) ziekte.

Vacht/huid

Ziet de vacht van de kat er ineens niet meer mooi uit, glanst het niet meer zoals voorheen? Vaak verzorgen zieke katten zichzelf niet meer zo goed en zie je ze daarom niet zo vaak wassen. De vacht kan er hierdoor dof en plukkerig uit gaan zien. Het kan ook zijn dat de kat zichzelf door pijn of overgewicht niet meer goed kan verzorgen. Hierdoor kunnen ze niet meer overal goed bij. Is je kat juist heel erg veel aan het wassen en likken? Ook dat kan op een probleem duiden, denk aan vlooien of een allergie. Let ook op kale plekken, korstjes, schilfers etc.

Algemeen gedrag

Is jouw kat ineens heel erg op zichzelf, of verstopt hij zich terwijl hij normaal altijd lekker bij je zit? Slaapt hij ineens veel, waar hij anders altijd heel actief was? Wil hij ineens niet meer spelen? Dit duidt er allemaal op dat er iets aan de hand is met de kat. Als u een oudere kat heeft die altijd heel actief is en ineens erg veel slaapt, denk dan niet dat het erbij hoort omdat de kat ouder is! Let ook op of de kat ineens anders loopt, niet meer springt of in andere houdingen slaapt dan normaal. Dit kan duiden op pijn.

Kattenbak

Een kat plast gemiddeld 2 keer en poept gemiddeld 1 keer per dag. Het kan uiteraard dat dit voor jouw kat anders is, maar vaak weet je wel wat normaal is in dat geval. Als de kat ineens heel vaak naar de kattenbak gaat en steeds kleine plasjes doet dan is er iets mis. Vaak duidt dit op een blaasontsteking. Als de kat helemaal niet kan plassen is dit een spoedgeval en moet u onmiddellijk contact opnemen met de dierenarts. Ook diarree, harde ontlasting, of helemaal niet kunnen poepen geeft aan dat er een probleem is of dat de kat wellicht pijn heeft. Let ook op bloed in de urine/ontlasting, overgeven en klagelijk miauwen op de bak.

Wellicht ook interessant
Toon alle artikelen