Switch to English
Informatie

Help! Mijn kat valt handen of voeten aan

Valt uw kitten uw handen of voeten aan? Uit het niets of tijdens het spelen. Dan kan dit nog schattig zijn als ze zo klein zijn, maar het is toch belangrijk dit snel af te leren. Vaak zien we dit gedrag bij kittens welke alleen opgroeien en/ of niet goed gesocialiseerd zijn. Kittens leren door broertjes of zusjes hun grenzen kennen en worden gecorrigeerd door de ander wanneer ze te fel zijn. Nu moet jij deze grens aangeven!

Wees vanaf het begin af aan duidelijk dat uw handen en voeten geen speeltjes zijn. Dus ook niet onder het dekbed met handen en voeten bewegen om te spelen, anders is het later lastig af te leren.

Belangrijk is om te realiseren is dat een kat een roofdier is, met de bijbehorende behoeftes. De tijd die de kat normaal spendeert aan jagen, zullen we voor de (binnen)kat moeten invullen met andere activiteiten en dit is niet met het aanvallen en bijten van u!

Spelen

  • Speel actief mét de kat. Alleen wat speeltjes in huis neerleggen is niet uitdagend voor de kat, zeker niet als hij ze al kent.
  • Gebruik uw handen NIET als speelgoed, speel bij voorkeur met speeltjes welke op een prooi lijken. Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed.
  • Speel liever een aantal keer per dag 5 minuten dan in 1x 15 minuten achter elkaar.
  • Speel op momenten dat de kat actief is.
  • Beweeg speeltjes van de kat af (een prooi zou ook nooit naar de kat toe lopen).
  • Wissel het tempo af (d.w.z. zwaai niet constant snel met de hengel heen en weer, maar beweeg deze ook rustig over de grond).
  • Zorg ervoor dat de kat tijdens het spelen de ‘’prooi’’ ook eens vangt. Aan het einde van het spel kunt u de kat belonen met een snoepje. Stop echter niet met spelen als de kat nog volop energie heeft, dan gaan ze andere manieren zoeken om die energie kwijt te raken (bijvoorbeeld krabben aan meubels of alsnog in uw handen).

Kattenhengel

Voeren

Om bij het jachtinstinct van katten te blijven is het interessant voor de kat om te moeten ‘’werken’’ voor hun eten. Brokken in een voerbak neer zetten is natuurlijk makkelijk, maar niet zo uitdagend voor een kat. Probeer daarom eens om de brokken in een voerspel of voerbal te geven. Dit houdt de kat zowel fysiek als mentaal bezig en zorgt voor voldoening als ze het brokje te pakken hebben. Er bestaan verschillende kant en klare voerspellen die u kunt kopen, maar zelf iets knutselen met bijvoorbeeld een lege wc rol is ook helemaal goed. Kijk eens op hersenwerkvoorkatten.nl voor meer tips.

Voedsel spel voor kat

Voedsel spel voor kat (Catit®)

Omgeving verrijken

Katten die binnen verblijven hebben een hele kleine wereld. Afgezien van uw komen en gaan blijft alles hetzelfde. U kunt gelukkig vrij eenvoudig de omgeving van uw kat interessanter maken.

  • Katten houden van hoge plekjes. Zorg bijvoorbeeld voor een hoge krabpaal, of een kleinere krabpaal welke naast een hoge kast staat, zodat de kat daarop kan springen. Of hang een of meerdere (Ikea) plankjes aan de muur en leg op die plekjes een lekker mandje of kussentje.
  • Neem kartonnen dozen mee van de supermarkt, katten vinden het altijd leuk om daarin te spelen of te slapen.
  • Maak diverse krabmogelijkheden in huis en let hierbij op de plek. De overgang tussen kamers of van favoriete slaapplek naar etensbak zijn bijvoorbeeld goede plekken, daar katten de natuurlijke behoefte hebben onderweg te markeren. Want dat is wat ze doen met krabben; ze geven hun geur af aan het object. De ene kat houdt meer van horizontaal en de andere kat verticaal krabben. Let daarop wanneer u iets aanschaft of maakt.

Verrijk de omgeving voor uw kat

Negeren

Het allerbelangrijkste is om het te negeren wanneer uw kat naar uw handen of voeten grijpt. Blijf stilstaan, of zitten en pak uw kat zo nodig op (zonder te praten) en zet hem even weg als een soort time-out. Mocht de kat direct terugkomen en hetzelfde doen, zet hem dan even in een andere kamer of op de gang. Zo’n reactie wordt al snel erg saai voor de kat waardoor de lol er snel vanaf is. Elke reactie die u wel geeft, (zelfs boos worden) zet hem alleen maar meer aan het de volgende keer weer te doen, want aandacht is aandacht. Bovendien kan de opwinding ervoor zorgen dat het spel uitmondt in agressie. Geef niet te snel op want het vergt een hoop geduld en moeite.

Wil het ondanks al deze tips niet werken, wacht dan niet te lang om een gedragstherapeut in te schakelen. Veel mensen vinden dit wat overdreven klinken, maar vaak kunnen zij echt hierbij helpen! Het komt helaas nog veel te vaak voor dat katten die dit gedrag vertonen in het asiel belandden of erger, terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn.