Switch to English
Informatie

Help! Mijn kat houdt me ’s nachts wakker

Als uw kat u de hele nacht wakker houdt is dit natuurlijk erg vermoeiend. Stap 1 is om de dierenarts te laten controleren of er geen fysieke redenen zijn voor de nachtelijke onrust. Wat te doen wanneer dit niet het geval is?

Een kat in het wild jaagt met name tijdens de schemering in de avond, maar ook in de vroege uurtjes in de ochtend. Vooral vroeg in de ochtend zijn katten dus wakker terwijl wij liggen te slapen. Katten miauwen bijna niet in hun communicatie onderling. Ze bewaren dit voor ons. Immers als zij miauwen, krijgen ze vaak wat ze hebben willen: de deur opent, er verschijnt voer in de bak, ze krijgen aandacht.

Tip 1: Niet meer voeren uit de voerbak

Voor de meeste katten is het behoorlijk saai om voer opgediend te krijgen. Ze zijn erop gebouwd om te jagen. Het beste kunt u brokken alleen nog maar aanbieden in voerspelletjes zoals een voerbal. Uw kat zal moeten ‘werken’ voor zijn eten. Dit geeft de kat wat te doen en een goed gevoel als ze het puzzeltje doorkrijgen. Er bestaan veel spelletjes die u kunt kopen, maar u kunt ook zelf leuke dingen maken met lege wc rollen, keukenrollen en/of wasbolletjes. Als ze hier s’ nachts actief mee bezig zijn zullen ze zich minder snel vervelen en ook sneller moe worden. Voor veel tips kijk eens op hersenwerkvoorkatten.nl

Een voedsel spel i.p.v. een voerbak

Tip 2: Omgeving verrijken

Katten die binnen blijven zullen in een interessante omgeving veel meer hun ei kwijt kunnen. Dat betekent zo veel mogelijk hoge plekjes (denk aan een grote krabpaal of een krabpaal naast een kast waar uw kat op kan springen) met op die plekjes een lekker mandje of kussentje (let op anti-slip). Stoor uw kat niet op zo’n plekje, dan heeft hij altijd een “veilige” plek waar hij zich terug kan trekken. Ook kartonnen dozen van de supermarkt geven de nodige afleiding, de meeste katten zijn er gek op! Zorg verder voor verschillende krabmogelijkheden en kies hierbij de juiste plekken uit. De overgangen van kamers, bijvoorbeeld van zijn favoriete slaapplek naar de plek waar het eten ligt zijn goeie plekken, daar katten de natuurlijke behoefte hebben ‘onderweg’ te markeren. Want dat is wat ze doen met krabben, ze geven hun geur af aan het object.

Krabmogelijkheden zijn er genoeg. Bekendste is natuurlijk de krabpaal, maar ook een stuk tapijt aan de muur, krabplanken, boomstammen enz. zijn goede alternatieven. Hoe meer hoe beter!

Een kat vriendelijk interieur

Een kat vriendelijk interieur

Tip 3: Spelen, spelen, spelen

  • Zorg voor voldoende speeltjes in huis verdeeld door de kamers zoals muisjes, balletjes, enzovoort en speel mét de kat samen. Alleen is de lol er snel vanaf.
  • Een hengel met veren eraan doet het altijd erg goed omdat dit op een prooi lijkt welke ze kunnen vangen.
  • Haal na het spelen de speeltjes weg en wissel ze af. Leg ze in de kast en haal elke dag ‘verse’ speeltjes uit de kast om het interessant te houden.
  • Speel liever een aantal keer per dag 5 minuten dan in 1x 15 minuten achter elkaar.
  • Speel op momenten dat de kat actief is, maak ze niet wakker om te gaan spelen.

Met uw kat spelen

Tip 4: Katten TV

U zou zelfs kattentelevisie aan kunnen zetten, het bestaat echt! YouTube heeft veel filmpjes, maar er zijn ook dvd’s te verkrijgen speciaal voor katten. Vogels, muisjes, vissen, iedere kat zijn eigen voorkeur.

Tip 5: Negeren

Een laatste maar allerbelangrijkste: Hoe moeilijk ook, NOOIT op nachtelijk gemiauw reageren. Soms aandacht geven is het meest funest. Er wordt dan nog harder geprobeerd. Dus oordopjes in zou de eerste periode nodig zijn. Ook zien we dat het dan een tijd goed kan gaan en het ineens weer een periode terugkomt, juist dan: Volhouden!

Wil het ondanks al deze tips niet werken, wacht dan niet te lang om een gedragstherapeut in te schakelen.