Help! Mijn katten vechten
Soms gebeurt het dat twee (schijnbaar) bevriende katten elkaar plots niet meer kunnen uitstaan. Dit gebeurt soms na een stressvol moment. Bijvoorbeeld als er een nieuwe kat in huis is gekomen of er wordt geklust in huis.
Eerst een stukje uitleg. Katten leven in de natuur vaak solitair (alleen), maar als er voldoende voedsel is soms ook in groepen. Dit zijn dan wel altijd familieleden met vrijgezelle katers in de buurt. Katten kunnen dus wel met elkaar leven maar het is niet vanzelfsprekend.
Veel eigenaren zien niet dat er sprake is van wrijving tussen beide katten. De relatie lijkt goed, immers er werd niet gevochten en ze liggen samen op de bank. Soms is er ook echte vriendschap maar soms is het dat ze elkaar alleen tolereren. Een bezoekje aan de dierenarts kan dan net de druppel zijn die de emmer heeft doen overlopen. Ineens ruikt de huisgenoot anders en dit zorgt voor stress.
Tip 1 - Voldoende plekjes
Een belangrijke stelregel voor het aantal plekjes in een meer-katshuishouden is het aantal katten in huis +1. Zeker voor katten die niet de beste vrienden zijn geldt dat ze elkaar uit de weg moeten kunnen gaan. Dit kan door voor voldoende (hoge) slaap- en uitkijkplekken te zorgen. Ook plekjes in rustige hoekjes dragen daaraan bij. Elke kat heeft behoefte aan even lekker alleen zijn. Een aantal kartonnen dozen los in de kamer of in een kast zijn ideaal.
Tip 2 - Kattenbakken
Meerdere kattenbakken zijn gewenst bij een huishouden met meer dan 1 kat. Signalen van dominante katten zijn heel subtiel. De ander in de ogen staren, de doorgang naar de kattenbak belemmeren, ze doen het zonder dat wij het doorhebben. Dus ook voor het aantal kattenbakken geldt : het aantal katten +1. Zet ze verspreid door het huis en op rustige plekken.
Tip 3 - Geur markeren
Wanneer katten ergens aan krabben, laten ze hun geur achter en dit is erg belangrijk voor ze. Daarom is ook het aantal krabmogelijkheden erg belangrijk, dit moeten er genoeg zijn en verspreid door het huis. Dit hoeven niet meteen de allergrootste, duurste uitvoeringen te zijn, een simpele paal, mat, plank of stuk tapijt voldoet, zolang het er maar meerdere zijn! Let daarbij ook op hoe uw kat krabt. Sommigen houden van verticaal krabben, anderen horizontaal.
Tip 4 - Feromonen
Feromonen zijn stoffen die katten met klieren bij de wangen (kopjes geven) en door te krabben aan hun omgeving afgeven. Het zegt: dit is van mij! Het is een krachtig signaal voor katten om onderling te communiceren. Elke kat heeft een basisset feromonen die gelijk is en daarnaast een aantal eigen geuren.
Feliway® is een kunstmatige vorm van deze basisset feromonen. Het helpt katten zich veilig te laten voelen. Als ze zich veilig voelen, hoeven ze niet te knokken. Er is ook een andere variant: Feliway® friends. Dit bootst de feromonen na die een moederpoes afgeeft na de geboorte van de kittens en dit zorgt voor een betere band tussen katten. U kunt de Feliway® verdamper in het stopcontact doen voor een constante verspreiding.
Tip 5 - Geef elke kat eigen speeltijd
Met uw kat spelen is waarschijnlijk het allerbelangrijkst om uw kat gelukkig te maken. Lekker achter een vetertje of hengeltje aanrennen stimuleert het jachtgedrag van uw kat. Heeft u meerdere katten dan gebeurt het vaak dat 1 van de katten het spel inpikt. Dan is het belangrijk de katten even in een andere ruimte te zetten en beide katten evenveel speeltijd te geven.
Tip 6- Haal voerbakken uit elkaar
Samen eten is voor katten helemaal niet zo natuurlijk en kan veel stress geven zonder dat u het in de gaten heeft. Geef katten hun eigen ruimte om rustig te eten.
Tip 7 - Houd katten gescheiden na een bezoek aan bijv. de dierenarts
Omdat een kat die uit huis is geweest anders ruikt en veel stressferomonen bij zich draagt, is het belangrijk de katten gescheiden te houden na thuiskomst. Zo kan de kat zich goed wassen en alle stressferomonen wegwassen en weer vertrouwd ruiken voor de andere kat. Dit duurt minimaal een half uur maar een paar uur apart houden is waarschijnlijk het beste.
Wil het ondanks deze tips niet werken, wacht dan niet te lang om een gedragstherapeut in te schakelen. Hoe langer het probleem zich voordoet, hoe langer het duurt om ze weer in harmonie samen te laten leven.