Switch to English
Informatie

Tandenpoetsen hond

Tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit van uw hond gezond te houden. Het hoeft maar een minuut per dag te kosten als u het ook echt dagelijks doet. Dit is echter alleen succesvol als uw hond het ook leuk vindt om mee te werken. U heeft echt volledige en vrijwillige medewerking nodig en dat bereikt u met : SNACKS! Het spel dat aangeleerd moet worden is niet tandenpoetsen maar het spel is stilzitten. Dit kan worden aangeleerd door het in kleine stapjes te leren die telkens goed bevestigd moeten worden. Het totale aanleerproces verschilt van hond tot hond maar duurt waarschijnlijk zo’n 3 weken.

Wat heeft u nodig

  1. Tandpasta voor huisdieren: U kunt tandpasta voor honden kopen bij een plaatselijke dierenwinkel of uw dierenarts. Gebruik nooit tandpasta voor mensen op uw hond, het fluoridegehalte kan schadelijk zijn!
  2. De favoriete traktatie van uw hond: Of het nu gaat om worst of een hondensnack, kies iets waarvan u weet dat uw hond erdoor zal worden gemotiveerd. Wordt hij niet gemotiveerd door eten, kies dan zijn favoriete spel.
  3. Een vingerborstel: Veel eigenaren van gezelschapsdieren geven de voorkeur aan een vingerborstel. U kunt echter met allerlei soorten tandenborstels experimenteren om te vinden wat u en uw hond het liefste doen. Zorg er wel voor dat u niet iets kiest met harde haren die het tandvlees van uw hond kunnen beschadigen.

Tandenpoetsset voor honden

And now, you’re ready to get started!

Stap 1: Leer uw hond stilzitten

Kies een tijdstip of moment uit die elke dag hetzelfde is. Zo snapt uw hond beter wat er gaat gebeuren en gaat hij/zij anticiperen op het spel. Bijvoorbeeld na de avondwandeling. Laat uw hond voor u zitten en vraag zijn aandacht met een koekje. U kunt er nog een gesproken commando aan toevoegen bv ‘wacht’ of ‘stil’. Leg uw hand op de snuit van de hond en geef een koekje als hij stilzit. Stop hierna met oefenen. De hond moet het gevoel hebben dat het een makkelijk spel is. De eerste keer zal er misschien maar een kort moment zijn dat uw hond zijn kop stilhoudt en zal uw timing belangrijk zijn. Na een aantal dagen zal uw hond het al gaan snappen en langer stilzitten. Lukt het stilzitten bij aanraken op de bovenkant van de snuit nog niet meteen, begin dan met de onderkant van de kaak.

Stap 2: Lip optillen

U weet dat u stap 1 goed bevestigd heeft als uw hond zijn snuit tegen uw hand aanlegt als u het commando ‘stil’ of ‘wacht’ heeft gezegd. Daarna kunt u elke dag een stapje verder gaan. Eerst elke dag een seconde langer. Daarna de ene lip optillen en een volgende dag de andere. Vinger langs de tanden en uiteindelijk de tandenborstel. Hoeveel kleine stapjes u moet inbouwen hangt een beetje van uw hond af. De een heeft meer tijd nodig om te leren dan de andere. Belangrijk is dat de hond blijft stilzitten en pas een koekje krijgt als hij dit ook echt heeft gedaan.

Stap 3: Tandenpoetsen met vinger

Poets de tanden nu met uw vinger. Meteen al een tandenborstel is een stap te ver. Als dat goed gaat gebruik dan ook een vingergaasje, masseer zachtjes de tanden. Gebruik een hondentandpasta, dat maakt niet zozeer veel schoner maar is vooral lekker voor uw huisdier.

Stap 4: Tandenpoetsen met tandenborstel

Gaan voorgaande stappen goed en blijft uw hond goed stilzitten dan kan de tandenborstel erbij komen. Laat uw hond eerst de tandpasta van de borstel aflikken als kennismaking. Daarna moet hij weer stilzitten. Tandenpoetsen bij honden en katten kan met een zachte honden-/kattentandenborstel of babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van honden en katten.

het gebit poetsen met een vingertandenborstel

het gebit poetsen met een gewone tandenborstel

Begin met de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst. Maak langzame poetsbewegingen. Laat het dier regelmatig slikken. Als dat allemaal goed gaat zou u nog een stap verder kunnen gaan en uw hond kunnen leren zijn/haar bek open te laten doen. Poets dan de rest van het gebit zoals de binnenzijde van de voortanden.

Gebruik voor het poetsen altijd speciale tandpasta voor honden of katten. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor uw hond. Vergeet nooit te belonen na afloop!

Sowieso is het goed om naast het dagelijkse tandenpoetsen van uw hond minimaal eens per jaar het gebit te laten controleren door een dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse inentingen.