Switch to English
Informatie

Verhuizen met de kat

Verhuizen is voor mensen al stressvol, maar voor katten is het nog erger. Ze houden niet van veranderingen en zijn erg gehecht aan hun eigen plek en spullen.

Hoe maakt u een verhuizing voor de kat zo aangenaam mogelijk?

  • Laat de kat een tijdje voor de verhuizing al wennen aan zijn reismand. Zet deze in de woonkamer, maak er een aantrekkelijke plek van met een lekker dekentje of door er snoepjes in te geven.
  • Breng de kat indien mogelijk naar een logeeradres op de dag van verhuizing.
  • Als logeren geen optie is, zet de kat dan op de dag van inpakken en verhuizen zo lang mogelijk in een rustige ruimte waar niemand komt, bijvoorbeeld de badkamer. Zet hier eten, drinken en een kattenbak neer en ook wat speeltjes en een lekker mandje of iets anders waar uw kat graag op of in ligt. Zet de kat op het laatste moment pas in de auto.
  • Richt in het nieuwe huis een kamer in met vertrouwde spullen voor de kat met uiteraard eten, drinken en een kattenbak. Zet geen nieuwe spullen neer. Laat hem daar even rustig bijkomen. Eventueel kunt u daar vast een Feliway® verdamper in het stopcontact doen. Als de kat op zijn gemak is kunt u de deur openzetten om de rest van het huis te verkennen. Kijk voor u dit doet goed of er geen plekken zijn waar de kat kan ontsnappen.
  • Geef uw kat voldoende aandacht en speel met hem om hem gerust te stellen en hou vast aan de routine die er in het oude huis ook was.
  • Wijzig de adresgegevens van de chip.
  • Als de kat naar buiten mag, wacht hier dan mee totdat de kat compleet gewend is aan zijn nieuwe huis, zeker als hij bij het oude huis ook al naar buiten mocht en dit dichtbij is. Zo is de kans kleiner dat hij terugloopt naar het oude huis. Stel indien mogelijk oud buurtbewoners op de hoogte, zodat ze het in de gaten kunnen houden en contact opnemen als ze hem zien. Hoe lang deze periode moet zijn verschilt per kat. Als de kat door het huis loopt alsof hij er altijd gewoond heeft en niet schrikkerig is dan kunt u hem naar buiten laten. Doorgaans is dit een periode van 3 weken maar 3 maanden kan ook voorkomen!
  • U kunt eventueel in overleg met ons een stress verlagend middel geven op de dag van de verhuizing en/of voor de autorit.