Artrose
Wat is artrose
Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat niet helemaal juist. Er vormt zich bij artrose juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht. Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande aandoening. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose en als het eenmaal aanwezig is gaat het niet meer weg. Artrose bij de hond en kat zien we vooral in de schouder, elleboog, pols, knie en heup, maar de aandoening komt ook wel voor tussen de wervelgewrichten.
Het vervelende is dat die artrose voor gewrichtsirritatie kan zorgen. Dit uit zich meestal in ‘startkreupelheid’: de hond loopt vooral kreupel als hij/zij net een tijd heeft gelegen. Zeker als de hond zich de dag ervoor meer dan normaal heeft ingespannen kan de kreupelheid ernstig zijn. Over het algemeen is het zo dat, als de beweging eenmaal weer een beetje op gang is gekomen, de kreupelheid ook weer afneemt. Verschijnselen kunnen vaak subtiel zijn en honden zullen zelden piepen of janken bij de pijn die ze ervaren. Het is daarom belangrijk om te letten op verschijnselen zoals kreupel lopen, achterblijven tijdens wandelingen, langzaam opstaan en moeilijk springen. Ondanks dat artrose veel voorkomt bij senior honden, honden met overgewicht en honden van grotere rassen, kan het voorkomen bij honden van alle afmetingen, leeftijden en rassen.
Bij katten is artrose soms lastiger te zien. Katten zijn meesters in het verbergen van hun problemen. Katten met artrose slapen meer, springen minder hoog, worden soms onzindelijk en verzorgen hun vacht minder.
Bijna 40% van alle katten heeft klinische symptomen van artrose en 90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft radiografisch bewijs van artrose - bijna het dubbele van wat bij honden wordt gezien. Dierenartsen melden echter dat ze OA bij katten minder vaak diagnosticeren dan bij honden.
In veel gevallen wordt artrose niet herkend omdat diereigenaren denken dat de verschijnselen bij het ouder worden horen. Wanneer u eerder bewust wordt van de artroseverschijnselen, hoeft uw dier niet aan artrosepijn en de negatieve gevolgen te lijden.
Vul de vragenlijst in om een indicatie te krijgen of uw dier artrose kan hebbenWat kunnen we aan artrose doen
Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen, maar dat wil niet zeggen dat uw dier de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen. De behandeling berust op een aantal punten:
Medicatie
De pijn en stijfheid bij artrose ontstaan door een aseptische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie).
Om die ontsteking te bestrijden worden er langdurig pijnstillers/ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat het dier de pijn dan niet meer voelt en dan “meer kapot zou maken”. Dit is niet juist. Er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of een gewrichtskapsel door het gebruik van pijnstilling. Je krijgt juist betere belasting van de aangedane poot waardoor er spieropbouw plaatsvindt wat de stabiliteit van het gewricht bevordert. Bovendien zorgt de continue pijnprikkel voor een sensibilisatie. De pijn wordt als steeds erger ervaren omdat er meer pijnreceptoren in het gewricht worden gemaakt. Pijnstillers worden vaak goed verdragen maar kunnen wel bijwerkingen hebben. Meestal van het maagdarmkanaal. Ook dieren met nierfalen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van pijnstillers.
Nu is er sinds 2021 een innovatieve therapie LIBRELA® (hond) en Solensia® (kat) genaamd: het is een monoklonaal antilichaam. Deze biologische therapie werkt als het eigen immuunsysteem van uw hond of kat. Het richt zich op een specifiek eiwit dat pijn stimuleert en neutraliseert dit eiwit bij honden of katten met artrose.
Eén LIBRELA® of Solensia®-injectie verlicht artrosepijn voor een volledige maand, het heeft daarnaast ook een positief veiligheidsprofiel. LIBRELA® en Solensia® kan tegelijk worden gegeven met andere therapieën (zoals pijnstillers, vaccins, anti-parasitica en antibiotica).
Rust en beweging
Naast ontstekingsremmers is het belangrijk om het gewricht en dus het dier rust te geven. Dit betekent voor honden 5-6x per dag aangelijnd uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit gaat in overleg met de dierenarts).
Als de klachten na verloop van tijd verdwenen of verminderd zijn kan de beweging langzaam worden opgevoerd. Uitlaten moet nog steeds aangelijnd en in combinatie met gebruik van ontstekingsremmers! De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en hardlopen.
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan u helpen de juiste oefeningen te vinden voor uw dier en ook laten zien hoe u door massage de pijn kunt verminderen. Wij werken al jaren zeer tevreden samen met Wendy de Ruijter, voor meer informatie bezoekt u deruijterdierfysiotherapie.com.
Gewichtsbeperking
Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor is bij gewrichtsproblemen. De gewrichten worden jarenlang overbelast (niet alleen door gewicht maar ook omdat vet ontsteking veroorzaakt) waardoor er langzaam artrose wordt opgebouwd. Voor de behandeling van artrose is het verminderen van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de “rust” in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse pogingen heeft gedaan om uw dier af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een dieetvoeding. Wij raden Hills J/D metabolic aan of RAW veterinary diets weight balance. Een compleet geformuleerde rauwe dieetvoeding die speciaal is samengesteld voor volwassen honden met overgewicht en/of verminderde glucosetolerantie.
Voeding en supplementen
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Meestal wordt artrose behandeld met een combinatie van omega-3 vetzuren, chondroïtine en glucosamines. Dergelijke middelen zijn gecombineerd in voedingen van bijvoorbeeld Hill’s J/D. Het bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder pijnstillers/ontstekingsremmers nodig zijn. Hill’s heeft deze voeding ook in combinatie met een voeding om af te vallen Hills J/D metabolic.
Als u een supplement wilt toevoegen dan raden wij Flexadin Advanced®. Deze kauwbrokjes hebben een unieke samenstelling van UCII (niet gedenatureerd collageen type II), omega 3-vetzuren, Boswellia serrata en vitamine E. Collageen type II is een belangrijke bouwsteen van kraakbeen, dat zorgt voor een aanpassing van het afweersysteem, waardoor de reactie in het gewricht geremd wordt. Boswellia Serrata in de verbeterde formule draagt bij aan een complete ondersteuning van de gewrichten. Als u hond de Flexadin Advanced® met Boswellia niet lekker vindt, kun u ook de Flexadin Advanced Original®, zonder Boswellia proberen.
Injecties in het gewricht
Hyaluronzuur, corticosteroïden, stamcellen en ACP kunnen soms ingezet worden als afvallen, beweging, fysiotherapie en ontstekingsremmers niet het gewenste effect hebben.