Wat is artrose

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat niet helemaal juist. Er vormt zich bij artrose juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht. Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande aandoening. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose en als het eenmaal aanwezig is gaat het niet meer weg. Artrose bij de hond en de kat zien we vooral in de schouder, elleboog, pols, knie en heup, maar de aandoening komt ook wel voor tussen de wervel gewrichten.

Het vervelende is dat die artrose voor gewrichtsirritatie kan zorgen. Dit uit zich meestal in ‘startkreupelheid’: de hond loopt vooral kreupel als hij/zij net een tijd heeft gelegen. Zeker als de hond zich de dag ervoor meer dan normaal heeft ingespannen kan de kreupelheid ernstig zijn. Over het algemeen is het zo dat, als de beweging eenmaal weer een beetje op gang is gekomen, de kreupelheid ook weer afneemt. Bij katten is arthrose soms lastiger te zien. Katten zijn meesters in het verbergen van hun problemen. Katten met arthrose slapen meer. Ze springen minder hoog, worden soms onzindelijk en verzorgen hun vacht minder.

Normaal gewricht
Normaal gewricht
Gewricht met artrose
Gewricht met artrose

Wat kunnen we aan artrose doen?

Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen. Maar dat wil niet zeggen dat uw dier de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen. De behandeling berust op een aantal punten:

  • Medicatie De pijn en stijfheid bij artrose ontstaan door een aseptische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie). Om die ontsteking te bestrijden worden er langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de hond de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken". Dit is niet juist, er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of een gewrichtskapsel door het gebruik van pijnstilling. Je krijgt juist betere belasting van de aangedane poot waardoor er spieropbouw plaatsvindt wat de stabiliteit van het gewricht bevordert
  • Rust en beweging Naast ontstekingsremmers is het belangrijk om het gewricht en dus de hond rust te geven. Dit betekent 5-6x per dag aangelijnd uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit gaat in overleg met de dierenarts). Als de klachten na verloop van tijd verdwenen of verminderd zijn kan de beweging langzaam worden opgevoerd. Uitlaten moet nog steeds aangelijnd en in combinatie met gebruik van ontstekingsremmers! De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en hardlopen.
  • Fysiotherapie Een fysiotherapeut kan u helpen de juiste oefeningen te vinden voor uw hond en ook laten zien hoe u door massage de pijn kunt verminderen.
  • Gewichtsbeperking Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor is bij gewrichtsproblemen. De gewrichten worden jarenlang overbelast (niet alleen door gewicht maar ook omdat vet ontsteking veroorzaakt) waardoor er langzaam artrose wordt opgebouwd. Voor de behandeling van artrose is het verminderen van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw dier af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een dieet voeding.
  • Voeding De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Voederfabrikant Hill’s is voorloper op dit gebied en heeft een revolutionair voer ontwikkeld. Het bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder pijnstillers nodig zijn. Zij hebben deze voeding ook in combinatie met een voeding om af te vallen.
  • Injecties in het gewricht Hyaluronzuur, corticosteroïden, stamcellen en ACP kunnen soms ingezet worden als afvallen, beweging, fysiotherapie en ontstekingsremmers niet het gewenste effect hebben.

Bij twijfel en/of onvoldoende resultaat van de therapie is het raadzaam om met ons te overleggen.

Wellicht ook interessant