Dermatologie
Huidproblemen bij honden en katten komen veel voor. Vaak is er sprake van jeuk en dat is letterlijk om gek van te worden. Niet alleen voor uw dier maar ook u als eigenaar kunt zich machteloos voelen als niks lijkt te werken. Door het volgen van een duidelijk stappenplan in de diagnostiek en behandeling verbetert de kwaliteit van leven enorm.
Huidallergieën, ectoparasieten en huidinfecties zien we regelmatig in de praktijk. Maar ook auto-immuunziekten en huidkanker komen bij dieren voor. Huidklachten zijn vervelend en vaak lastig en tijdrovend om op te lossen. De oorzaak kan gelegen liggen in het grootste orgaan van het lichaam zelf: de huid maar ook komen door een onderliggend probleem in 1 van de andere organen. Denk aan een te traagwerkende schildklier, suikerziekte, leverontsteking of nierfalen. Een simpele klacht als kaalheid, oorontsteking of ontstoken nagels kan soms heel moeilijk zijn om op te lossen.
Redenen waarom huidproblemen ingewikkeld zijn
- Bij verschillende chronische aandoeningen zien de huidveranderingen er vrijwel altijd hetzelfde uit. Dit komt omdat de huid niet veel manieren heeft om te reageren.
- Dezelfde aandoening kan er bij verschillende honden volledig anders eruit zien.
- Secundaire infecties veroorzaken bijna altijd algemene jeuk en beschadigingen aan de huid. Het primaire probleem is daardoor niet goed zichtbaar. Medicatie voor het ‘originele’ probleem kunnen zelfs niet werkzaam lijken als er secundaire infecties aanwezig zijn.
- Er kunnen verschillende aandoeningen tegelijk bezig zijn
- Veel huidaandoeningen hebben niet 1 aan te wijzen oorsprong, maar meerdere.
Het is uiterst belangrijk dat we een vast protocol volgen, waarbij we stap voor stap oorzaken gaan uitsluiten om tot de juiste behandeling te komen. Een huidprobleem is eigenlijk nooit eenvoudig op te lossen en het kan weken en soms zelfs weleens maanden duren voor we de problemen volledig onder controle hebben. Van u wordt dus een hoop geduld verwacht! Uiteindelijk krijgen we gelukkig, mits we samen nauwkeurig het stappenplan volgen, nagenoeg elke patiënt jeuk-en klachtenvrij.
Het stappenplan is afhankelijk van het huidprobleem maar omvat meerdere afspraken zowel in de kliniek als telefonisch
Stap 1
We starten met een kennismakingsgesprek waarin we de klachten in kaart brengen en een uitgebreide vragenlijst afnemen. We plannen hiervoor het liefst een langer consult in van 30 minuten . Dan hebben we namelijk ook de tijd om de huid van uw dier goed te bekijken en afkrabsels en afdrukpreparaten te nemen voor onder de microscoop. Zo kunnen we zien of we met secundaire infecties te maken hebben die ontstaan zijn omdat de huid ongezond is. Deze secundaire infecties zijn zeer vaak aanwezig bij een huidprobleem en gaan we als eerste behandelen. In het geval van jeuk krijgt uw dier ook medicijnen mee naar huis tegen de jeuk.
Stap 2
Bij het vervolgconsult controleren we of de secundaire infecties onder controle zijn en bespreken we met u het verdere stappenplan om tot een diagnose en juiste behandeling te komen. We doen dit samen met u want u bent tenslotte degene die de zorg moet dragen.