Switch to English
Specialismen
Kortsnuitige honden

Kortsnuitige honden

Er zijn een aantal punten waarop kortsnuitige honden verschillen van andere honden. We behandelen indien nodig het brachycephale obstructieve syndroom (BOS operatie), oogproblemen (entropion, cherry-eye, keratitis sicca) en huidproblemen (kurketrekkerstaart, ontstoken huidplooien). Door onze liefde en expertise in het behandelen en de anesthesie van kortsnuitigen, is uw kortsnuit bij ons aan het juiste adres. 

Oa. Mopshonden, Franse en Engelse Bulldoggen, maar ook bij Pekingezen, Boxers, Shih Tzu’s, Boston Terriers, Cavalier King Charles Spaniels en Bordeaux Doggen, Dwergkezen, en Chihuahua’s horen bij de kortsnuiten. In onze kliniek zijn we dol op deze kortsnuiten. Veel van onze patiënten horen bij bovenstaande rassen en ze hebben allemaal hun eigen leuke karakter en bijzonderheden. Die Franse Bull bijvoorbeeld met zijn eeuwige vrolijkheid en de kleine Chihuahua die net zo stoer is als een Duitse Herder. De speelse Boxer en die lieve King Charles. Het is wel vaak zo dat bovengenoemde rassen rasspecifieke aandoeningen hebben welke goed of soms minder goed te behandelen zijn. Zo snurken kortsnuiten vaak en ook al heeft u gehoord dat dat bij het ras hoort het is een teken dat de ademhaling belemmerd is (lees meer https://dierenkliniekrivierenbuurt.nl/informatie/ademhalingsproblemen-bij-bulldog-of-mopshond). Ook weten veel mensen niet dat er nare ontstekingen op het oog kunnen komen doordat de oogbol te ver uit de kas komt en een ongevoeliger hoornvlies heeft dan bij honden met een lange snuit of omdat de haren van een neusplooi het oog kunnen raken. Verder kunnen er in de huidplooien bij de neus of bij de staart (met name Bulldog) pijnlijke huidontstekingen ontstaan wanneer u niet weet hoe u deze plooien schoon moet houden. De gehoorgang kan soms erg nauw zijn met (midden)oorontstekingen tot gevolg. Daarnaast komen gebitsproblemen als parodontitis meer voor bij kortsnuitigen. Ruggenwervels kunnen vergroeid zijn met risico op hernia’s (bulldoggen) en extra voorzichtigheid is nodig bij het op en af springen van de bank bijvoorbeeld. Bij toybreeds als de dwergkees en de Chihuahua kunnen de kleine hersenen door het achterhoofdsgat uitpuilen (Chiari-like malformatie bij de toybreeds) en het is goed weten op welke symptomen u dan moet letten. Door onze jarenlange ervaring met kortsnuiten en het volgen van nascholing op het gebied van chirurgie, anesthesie en ziekteleer specifiek voor deze doelgroep zijn we op de hoogte van aandoeningen bij kortsnuiten en kunnen we u de beste behandeling en verzorgingsadvies aanbieden.

Fokken met een kortsnuit

De fokregels voor kortsnuiten zijn recent flink aangescherpt. Zo moet de snuitlengte van ouderdieren nu minimaal een derde bedragen van de koplengte. Bovendien mogen de ouders geen andere schedelafwijkingen hebben, zoals uitpuilende ogen of dichte neusgaten. Wilt u met uw dier fokken en u vraagt ons om advies dan letten wij hier ook op.

snout length of dogs