Laparoscopische sterilisatie
Wilt u uw hond laten steriliseren dan kan dat bij ons zowel op de klassieke manier als via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat de laparoscopische methode pijnloos is is een fabel. Beide methoden hebben voor- en nadelen.
Klassieke sterilisatie houdt in dat er een kleine snede wordt gemaakt in de middenlijn van de buikwand in de bindweefselstreng die de beide buikhelften verbindt. Er wordt dus geen incisie in een spier gemaakt wat aanzienlijk veel pijnlijker zou zijn. De incisie varieert tussen de 3 en 6 cm. De eierstokken worden buiten de buikholte gebracht, de bloedvaten afgebonden en de eierstokken verwijderd waarna de buik wordt gesloten in 3 lagen met hechtdraad. Het hechtdraad zit onder de huid en de hechtingen lossen vanzelf op. Bij de laparoscopische sterilisatie werken we met drie kleine incisies van ongeveer 1 cm in de buikwand. De buik wordt opgeblazen met CO2 voor beter zicht en de bloedvaten van de eierstokken worden binnen de buikholte met een warmtebron gesealde waarna de eierstokken zelf via de incisiegaatjes worden verwijderd. De incisies worden vervolgens gesloten met hechtdraad. Bij bede methoden wordt er multimodale pijnstilling gebruikt zodat uw teef geen pijn ervaart tijdens de operatie.
Klassieke methode
Voordelen
- Goedkoper want minder apparatuur nodig en minder personeel
- Kortere narcosetijd bij ervaren chirurg waardoor minder narcoserisico
- Geen CO2 in de buik nodig waardoor ademhalen moeilijker wordt waardoor meer narcoserisico
- Als de baarmoeder afwijkend is kan deze via verlenging van dezelfde snede worden verwijderd. (Met name van belang bij oudere honden)
Nadelen
- Rek op de banden van de eierstok waardoor met name bij grote honden en honden met diepe borstkas meer pijn tijdens en na de ingreep kan optreden en soms diepere narcose nodig is.
- Iets grotere snede
Laparoscopische operatie
Voordelen
- Met name bij grote honden en honden met een diepe borstkas minder pijnlijk en minder diepe narcose nodig
- 3 Kleine incisies herstellen iets beter dan 1 grote
Nadelen
- Duurder want meer apparatuur nodig en meer personeel
- Het opblazen van de buik met CO2 kan irritatie geven en druk op het middenrif waardoor ademhalen moeilijker gaat
- Moeilijker bij kleinere honden vanwege beperkte buikruimte
- Het verwijderen van de baarmoeder kan niet met deze methode gedaan worden (minder geschikt voor oudere teven)