Switch to English
Informatie

Huisdier op reis

Wat leuk dat uw huisdier mee gaat op reis. Een goede voorbereiding voorkomt stress en teleurstellingen.

Voeding

Zorg ervoor dat u voldoende eigen voeding van uw dier meeneemt. Een plotselinge ververandering kan maagdarmklachten geven. Geeft u rauw vlees begin dan ruim op tijd met het bijgeven van brokken zodat uw dier aan de smaak gewend is en de darmflora er aan kan wennen. Let op! Dat u geen brok en vlees mag mengen is een fabel. Dit is geen enkel probleem.

Geldig reisdocument

Uw dier moet voor reizen naar landen in Europa een geldig paspoort hebben welke goed is ingevuld. Handtekeningen op de juiste plaats. Sommige delen moeten gelamineerd zijn. Het dier moet gechipt zijn en de rabiesvaccinatie moet op tijd gegeven zijn. De chip moet uitgelezen zijn en soms is een gezondheidsverklaring nodig en/of een ontworming die niet ouder mag zijn dan een bepaalde datum (verschillend per land). Voor de juiste invoereisen kijkt u op licg.nl/invoereisen-per-land-europa. Soms is ook een titerbepaling nodig voor rabies. Dit is een test om te zien of de inentingh tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Dat moet soms lang (maanden) voor de reis dus begin op tijd met voorbereiden. Voor reizen naar landen buiten de EU licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa geldt soms dat het document gelegaliseerd moet worden bij de NVWA de nederlandse voedsel- en warenautoriteit nvwa.nl.

Antiparasitica

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Zorg ervoor dat u uw dier voldoende bescherming geeft op reis. Bescherm uw hond of kat tegen teken, zandvliegen en muggen en wormen met de juiste middelen.

Vossenlintworm

Ontworm uw dier op de dag van terugkeer met Milbemax. Wanneer u langer dan een maand in een risico gebied verblijft, ontworm uw dier dan maandelijks.

Deze worm is voor u als mens ook besmettelijk. Uw huisdier krijgt deze worm door het in aanraking komen met knaagdieren. Op onderstaand kaartje zie u waar de worm voorkomt.

Figuur 1. Verspreiding vossenlintworm Europa. (ESCCAP.org)

Hartworm

De worm wordt met name gezien in de maanden april-oktober, wanneer u in deze maanden naar een risico gebied reist geven wij het volgende advies: binnen 30 dagen na aankomst op uw bestemming moet u uw hond ontwormen met Milbemax, dit moet u maandelijks voortzetten tot 30 dagen na terugkomst uit het gebied. Wanneer u maandelijks Nexgard® Spectra (hond) of Stronghold® (hond/kat) of 3 maandelijks Bravecto® (hond/kat) gebruikt is dit ook voldoende. Daarbij is het goed om uw hond of kat te beschermen met een Scalibor band tegen de muggen die de worm overdragen.

De hartworm komt voornamelijk voor in het zuiden van Europa (zie onderstaand kaartje). De worm wordt overgedragen middels muggen. Het is daarom belangrijk dat u uw huisdier beschermt tegen muggen om besmetting met de worm te voorkomen. Wanneer uw dier met deze worm besmet raakt, zal dit ernstige klachten geven aan het hart dan wel longen.

Figuur 2. Verspreiding hartworm Europa. (ESCCAP.org)

Tekenziekte: Babesia en Ehrlichia

Controleer uw huisdier dagelijks op teken en gebruik een tekenwerend en dodend middel. Hiervoor hebben wij verschillende producten in de praktijk: Scalibor-band (Hond), Seresto vlooien- en tekenband (Hond/kat), Nexgard® Spectra (Hond), Bravecto® (hond/kat), Stronghold® plus (Kat).

Deze ziekten worden overgedragen door teken. Op onderstaand kaartje, voornamelijk onder de rode lijn, is te zien waar de teek die deze ziekte kan overdragen voorkomt. Beiden parasieten, worden ook wel bloedparasieten genoemd. Dit omdat zij in de rode (Babesia) of witte (Ehrlichia) bloedcellen van uw huisdier gaan zitten bij besmetting. Babesia is goed te behandelen, echter wanneer uw dier niet behandeld zou hij aan de ziekte kunnen overlijden. Ehrlichia is in principe goed te genezen, al kan het traject langdurig zijn.

Figuur 3. Verspreiding tekenziekte Europa. (ESCCAP.org)

Leishmania

Om uw huisdier te beschermen tegen de zandvliegen die Leishmania overdragen is het advies uw huisdier een Scalibor band om te doen. Wanneer u liever geen band om doet zijn er nog 2 spot-ons die werkzaam zijn tegen deze zandvlieg (Vectra 3D en Advantix) . Deze hebben wij niet standaard op voorraad, maar kunnen wij uiteraard wel voor u bestellen. Daarbij adviseren wij ook uw huisdier ’s avonds zoveel mogelijk binnen te houden, dit is het moment dat de zandvlieg het meest actief is.

Deze ziekte wordt overgedragen door zandvliegen. Wanneer uw huisdier is besmet zal dit onder andere ernstige symptomen geven aan de huid en nieren. De ziekte is wel te behandelen maar niet te genezen. Vaak is levenslange medicatie noodzakelijk. Op onderstaand kaartje is te zien waar Leishmania voorkomt.

Figuur 4. Verspreiding Leishmania Europa.  (ESCCAP.org)

EHBO en medicatie

Denk aan voldoende medicatie als uw dier doorlopend medicatie gebruikt. Bestel dat op tijd want soms kan een levertijd langer zijn dan u gewend bent. Verder kan het verstandig zijn om wat spullen mee te nemen voor wanneer uw ziek gewond of ziek wordt onderweg. Denkt u hierbij aan verbandmateriaal en honingzalf bij verwondingen en medicatie tegen reisziekte.