Switch to English
Preventieve zorg

Afvallen

Is uw dier te dik? Wij helpen u om uw dier verantwoord slank en gezond te krijgen. Afvallen door gewoon minder eten te geven kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat er een tekort aan eiwit en andere voedingsstoffen ontstaat. Met ons voedingsprogramma FeedWise® kunnen wij een dieetadvies maken waarbij uw dier in een verantwoord tempo afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. We noteren elke 2 weken het gewicht en adviseren u over problemen waar u tegen aanloopt tijdens het afvalproces. 

In Nederland zijn er bijna 2 miljoen honden en ruim 3 miljoen katten. Naar schatting lijdt circa 35-40% van deze huisdieren aan overgewicht, variërend van iets te dik tot werkelijke obesitas. Wanneer er meer calorieën gegeven worden dan nodig is voor het lichaam wordt uw dier dikker. Vaak gaat dit geleidelijk en went u als eigenaar aan de steeds rondere vormen. Het gebeurt best vaak dat we bij de jaarlijkse controle door het wegen er pas achter komen dat uw dier is aangekomen. Of visite wijst u erop dat uw dier toch wel dikker is geworden.

Overgewicht of obesitas (waarbij uw dier 20-25% boven zijn ideale gewicht zit) is erg slecht voor de gezondheid. Overal waar overtollig vet zit krijg je een ontstekingsreactie waardoor schade aan de organen en gewrichten ontstaat. Dikke dieren hebben o.a. een verhoogde kans op artrose, hartfalen, diabetes en kanker. Een levenslange studie bij honden toonde aan dat zelfs matig te zware honden eerder chronische gezondheidsproblemen krijgen in hun leven dan hun magere nestgenoten. Ook dikke katten krijgen eerder en vaker ziekten. Zo neemt het risico op het ontwikkelen van diabetes ongeveer 2 keer toe bij te zware katten en ongeveer 4 keer bij obese katten.

Gewijzigde afgifte van adipokinen (weefselhormonen) lijkt een belangrijk mechanisme te zijn voor de link tussen overgewicht en vele ziekten. Vetweefsel produceert hormonen, zoals leptine en resistine, en cytokinen, waaronder veel ontstekingscytokinen (zoals tumor necrosis factor-α, IL-1β en IL-6, en C-reactief proteïne). De aanhoudende, lage ontsteking secundair aan obesitas wordt verondersteld een oorzakelijke rol te spelen bij chronische ziekten zoals osteoartritis, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, en andere aandoeningen. Zo verandert tumor necrosis factor-α de insulinegevoeligheid door de activatie van insuline-receptoren te blokkeren. Bovendien is obesitas geassocieerd met verhoogde oxidatieve stress, een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. Met als gevolg ongecontroleerde celdelingen waardoor kanker ontstaat, snellere lichaamsveroudering en een grotere kans op gezondheidsklachten.

Overgewicht geeft ook een verhoogd risico bij narcose. Niet alleen door het verhoogde risico op hart- en vaatziekten maar ook omdat de narcosemiddelen door het vetweefsel worden opgenomen. Bij dieren met overgewicht duurt het langer voor ze onder narcose zijn en ook de duur van de recovery is langer. Daarbij komt nog dat het vet rond de luchtwegen de ademhaling kan bemoeilijken.

Verder kan overtollig vet gewoon in de weg zitten en hierdoor problemen veroorzaken. Denk aan een kat die te dik is om zijn vacht te verzorgen waardoor vervilting ontstaat. Of een hond die snurkt en moeilijker ademt door vetophoping in zijn keel.

Wanneer de activiteit geleidelijk minder is geworden door het overgewicht (of een andere aandoening ) dan kan het lastig zijn de overtollige kilo’s weer kwijt te raken. Om af te vallen zal uw dier immers niet alleen minder calorieën binnen moeten krijgen maar liefst ook meer bewegen. De opbouw van spieren die uw dier bij beweging krijgt zorgt er ook voor als uw dier ligt te slapen er meer energie verbrand wordt. Afvallen kan zonder (extreem veel meer) bewegen eigenlijk niet zonder een hongergevoel plaatsvinden.

Wanneer we een afvalprogramma starten zal er een beginperiode van ongeveer 3 weken zijn waarin uw dier gaat zeuren om eten. Belangrijk is dat u daar niet aan toegeeft! Wanneer uw dier zeurt en u geeft van de 10 keer dat hij zeurt 1 keer toe dan heeft uw dier geleerd dat het gewoon lang moet zeuren en dat het voer dan toch komt. Consequent blijven dus! Gelukkig zijn er wel afvaldiëten op de markt die ervoor zorgen dat het hongergevoel beperkt blijft. Deze diëten bevatten veel eiwit en vezels en L-carnitine welke een snellere vetverbranding geeft. Met het voeren van deze voedingen in een door ons verstrekt schema heeft u ook een garantie dat uw dier wel alle eiwitten en andere voedingsstoffen in voldoende mate binnen krijgt. Meer wandelen met de hond of spelen met de kat zorgt voor afleiding van het hongergevoel en meer activiteit waardoor het metabolisme sneller gaat en er meer calorieën worden verbruikt.

Soms is hiervoor aanvullende medicatie of behandeling nodig zoals pijnstilling, fysiotherapie of schildklieronderzoek en -medicatie, Afvallen moet echter ook niet te snel gaan. Met name katten kunnen erg ziek worden wanneer er plots te weinig calorieën gegeven worden. Leververvetting met anorexie kan dan optreden. Om dit te voorkomen wegen we uw dier 2 wekelijks zodat we zeker weten dat uw dier niet meer dan 1-2 % van zijn lichaamsgewicht afvalt. Wilt u weten of uw dier te dik is? Doe dan de body condition score.

Bepaal de Body Condition Score van uw kat

Bepaal de Body Condition Score van uw hond