Informatie

Een nieuwe pup

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw pup! De zorg voor uw pup is een drukke aangelegenheid. Om het u wat gemakkelijker te maken hebben wij een aantal zaken op een rijtje gezet waarmee wij u kunnen helpen om uw pup een goede start te geven.

Vaccinaties

Puppyvaccinaties zijn de basis voor voldoende weerstand in de rest van het leven. De jaarlijkse vaccinatie op maat is nodig om de weerstand van de pup op peil te houden.

  • 6 weken: Hondenziekte en Parvo
  • 9 weken: Parvo, ziekte van Weil en Kennelhoest
  • 12 weken: Cocktailenting
  • 6 maanden: Cocktailenting en Kennelhoest

daarna jaarlijks

In onze praktijk bestaat ook de mogelijkheid om te titeren. Lees voor meer informatie ons artikel over Titerbepaling.

Aanvullende vaccinaties

  • Bij vertrek naar het buitenland: Rabiësvaccinatie (minimaal 3 weken van tevoren en vanaf een leeftijd van 12 weken)

Socialisatie

Dit is het proces waarbij pups leren omgaan met alle soorten dieren en mensen. Dus ook kinderen van alle leeftijden, katten, honden van allerlei rassen, groottes en kleurtjes. Het zorgt voor plezierige, veilige omgang met anderen, maar ook een pup die stabiel in het leven staat. De periode van de eerste 3 1⁄2 tot en met 12 weken wordt wel de (eerste) socialisatiefase genoemd. Deze periode is van groot belang voor de pup en duurt eigenlijk maar kort. Door deze periode goed te benutten kan angst, agressie en prooivanggedrag verminderd worden. Goed benutten betekent kennis laten maken op een fijne rustige en gedoseerde manier. We horen vaak dat pups binnen worden gehouden tot na de vaccinatie op 12 weken. Dit is niet verstandig en ook niet nodig. Pups worden beschermd door groepsimmuniteit dus wanneer voldoende honden worden gevaccineerd zoals in Nederland zullen infectieziekten weinig voorkomen. Bovendien zijn veel pups (ongeveer 30%) pas beschermd na de vaccinatie op 6 maanden leeftijd. Dit heeft te maken met maternale antilichamen die soms lang aanwezig zijn in de pup en ervoor zorgen dat de vaccinatie niet aanslaat. Lees voor meer infomatie over een goede start met uw pup dit artikel.

Ontwormen

Alle pups hebben wormen. Uw pup dus ook. Ontwormen is vooral een humane gezondheidskwestie!

  • 6-8-10 weken leeftijd, daarna elke maand tot 6 maanden leeftijd en dan elke 3 maanden tenzij uw hond vers vlees eet dan iedere maand.

Vlooienbestrijding

Vlovrij in het eerste levensjaar geeft minder risico op vlooienallergie op latere leeftijd. In Amsterdam is het een waar vlooienparadijs, dus elke maand ontvlooien is erg belangrijk het hele jaar door, zelfs in de winter!

  • Maandelijks een pipet in de nek of een (kauw)tablet

Voor alle preventieve zorg en aantrekkelijke korting kunt u bij ons het Huisdierenzorgplan afsluiten, vraag gerust naar meer informatie!

Chippen

Uw hond snel weer terug bij vermissing! Het chippen van honden is verplicht in Nederland en noodzakelijk om naar het buitenland te reizen.

  • Mogelijk op elke leeftijd

Sterilisatie/castratie

Sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt problemen als baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Wanneer het tijd is zullen we de voor- en nadelen met u bespreken.

  • Tussen de 6 en 9 maanden leeftijd of 3 maanden na de eerste loopsheid

Castratie wordt alleen aangeraden bij sterk en ongewenst mannelijk gedrag.

Verzekering

Geen zorgen meer over hoge kosten bij de dierenkliniek. Des te jonger de pup is wanneer je start met de verzekering, des te lager de maandelijkse kosten zullen zijn.

Puppychecks

U mag elke maand op een gratis afspraak komen bij een van onze assistentes. We zullen uw pup wegen, op de behandeltafel zetten om o.a. oren en tandjes te bekijken en verwennen met koekjes en aandacht. Dit zorgt ervoor dat ze gewend raken aan de omgeving en het onderzoeken van de dierenarts zodat de kliniek een leuke plek blijft!

Voeding

Voor een smakelijke voeding, een gezonde vacht en mooie stevige ontlasting adviseren wij Hill’s puppy brokken. Wilt u liever vers vlees zonder conserveringsmiddelen voeren dan raden wij Raw veterinary diets All life balance aan.Dit is een vers vlees voeding zónder pathogene bacteriën.

Wij wensen u heel veel plezier met uw puppy. Heeft u nog vragen? Onze deuren en telefoonlijnen staan altijd voor u open!

Wellicht ook interessant
Toon alle artikelen