Switch to English
Informatie

Een nieuwe pup

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw pup! De zorg voor uw pup is een drukke aangelegenheid. Om het u wat gemakkelijker te maken hebben wij een aantal zaken op een rijtje gezet waarmee wij u kunnen helpen om uw pup een goede start te geven.

Vaccinaties en puppyconsulten

Puppyvaccinaties zijn de basis voor voldoende weerstand in de rest van het leven. De jaarlijkse vaccinatie op maat is nodig om de weerstand van de pup op peil te houden.

  • 6 weken: Hondenziekte en Parvo
  • 9 weken: Parvo, ziekte van Weil en Kennelhoest
  • 12 weken: Cocktailenting
  • 4 en 5 maanden: Puppycheck (speels puppyconsult en groeicurve bij de paraveterinair (€ 21,00 per consult))
  • 6 maanden: Cocktailenting en Kennelhoest
  • 7, 8, 9, 10, 11 en 12 maanden: Puppycheck (speels puppyconsult en groeicurve bij de paraveterinair (€ 21,00 per consult))

Daarna jaarlijkse controle en vaccinatie bij de dierenarts.

Informatie over de verschillende ziekten waarvoor we vaccineren vindt u hier: Vaccinatie honden

In onze praktijk bestaat ook de mogelijkheid om te titeren. Meer informatie over titerbepaling vind u hier: Titerbepaling.

Aanvullende vaccinaties

  • Bij vertrek naar het buitenland: Rabiësvaccinatie (minimaal 3 weken van tevoren en vanaf een leeftijd van 12 weken)

Puppychecks

Wij adviseren om tot een leeftijd van 3 maanden elke 2 a 3 weken en van 3 maanden tot een jaar elke maand een puppycheck te doen. Zie het als een consultatiebureau. We kijken o.a. naar de groei, het wisselen/doorkomen van het gebit, de vacht, de oren en het gedrag en u heeft de gelegenheid vragen te stellen over allerhande zaken bij de verzorging van uw pup. Daarnaast is het een goede manier om uw pup een paar positieve ervaringen te geven op de behandeltafel. Dit voorkomt een hoop angst bij dierenartsbezoeken in de toekomst. Deze checks duren 10 minuten en worden uitgevoerd door ervaren paraveterinairen. Een check kost u slecht € 21,00 en kan u veel ellende besparen (pakketprijs 8x puppycheck € 128,40). Een te snelle groei kan bv gewrichtsproblemen geven die u pas ziet als uw hond een paar jaar oud is. Bovendien zien we meer obesitas bij honden die als pup te snel gegroeid zijn. Obesitas geeft een aanzienlijk lagere levensverwachting, een verhoogd risico op hart-vaat- en ademhalingsproblemen, op diabetes, een verminderde weerstand en daarmee een risico op infecties en andere ziekten en een verhoogd risico op osteo-articulaire aandoeningen zoals artritis.

Voeding en groeicurve

Bij elk bezoek wegen wij uw pup en kijken we naar de groeicurve. Wanneer een pup teveel caloriën binnenkrijgt zal hij niet dikker worden maar te snel groeien. Dit verhoogt de kans op gewrichtsproblemen en obesitas op latere leeftijd aanzienlijk.

De groeicurve van een pup

Voor een smakelijke voeding, een gezonde vacht en mooie stevige ontlasting adviseren wij Hill’s puppy brokken. Wij staan volledig achter de voeding van Hills. Het is een wetenschappelijke voeding. Dit wil zeggen dat er door het bedrijf veel onderzoek wordt gedaan naar wat de juiste voeding is bij een gezonde hond maar ook bij ziekten. Het heeft altijd een uitgebalanceerde stabiele samenstelling en is voorzien van de nieuwste nutraceuticals. Dit zijn wetenschappelijk bewezen ingrediënten die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Wilt u liever vers vlees zonder conserveringsmiddelen voeren dan raden wij Raw veterinary diets All life balance aan. Dit is een vers vlees voeding zónder pathogene bacteriën. In onze praktijk werken wij met het voedingsprogramma FeedWise dat ontwikkeld is door de Europees erkende diervoedingsspecialist (ECVCN) Esther Plantinga. Met dit programma kunnen wij oa. zien of uw pup te snel of juist te langzaam groeit. Met FeedWise kunnen we elke willekeurig dieet onder de loep nemen. Ook de voeding die wij zelf niet verkopen maar waar u een goed gevoel bij heeft of die uw dier nu eenmaal erg lekker vindt. Er zijn helaas veel populaiere voedingen op de markt welke een onjuiste calcium fosfor verhouding hebben. Ook dit kan gewrichtsproblemen veroorzaken.

Socialisatie

Dit is het proces waarbij pups leren omgaan met alle soorten dieren en mensen. Dus ook kinderen van alle leeftijden, katten, honden van allerlei rassen, groottes en kleurtjes. Het zorgt voor plezierige, veilige omgang met anderen, maar ook een pup die stabiel in het leven staat. De periode van de eerste 3,5 tot en met 12 weken wordt wel de (eerste) socialisatiefase genoemd. Deze periode is van groot belang voor de pup en duurt eigenlijk maar kort. Door deze periode goed te benutten kan angst, agressie en prooivanggedrag verminderd worden. Goed benutten betekent kennis laten maken op een fijne rustige en gedoseerde manier. We horen vaak dat pups binnen worden gehouden tot na de vaccinatie op 12 weken. Dit is niet verstandig en ook niet nodig. Pups worden beschermd door groepsimmuniteit dus wanneer voldoende honden worden gevaccineerd zoals in Nederland zullen infectieziekten weinig voorkomen. Bovendien zijn veel pups (ongeveer 30%) pas beschermd na de vaccinatie op 6 maanden leeftijd. Dit heeft te maken met maternale antilichamen die soms lang aanwezig zijn in de pup en ervoor zorgen dat de vaccinatie op dat moment geen immuunrespons geeft. Lees voor meer infomatie over een goede start met uw pup dit artikel: Open artikel.

Bewegen

Hoe vaak, hoe veel en hoe actief mag ik met mijn jonge hond spelen? Vaak hoor je dat je erg voorzichtig moet zijn met de beweging van je pup. Geen trappen lopen, niet springen, 5 minuten per maand leeftijd wandelen etc. Maar wat houdt dat in? Wat mag nou wel en wat mag absoluut niet?

Samen met de dierfysiotherapeut hebben we goede richtlijnen opgesteld: Beweging bij opgroeiende honden

Parasieten

Ontwormen

Alle pups hebben wormen. Uw pup dus ook. Ontwormen is vooral een humane gezondheidskwestie!

  • 6-8-10 weken leeftijd, daarna elke maand tot 6 maanden leeftijd en dan minimaal elke 3 maanden tenzij uw hond vers vlees eet of dingen van straat eet of wanneer u kinderen in huis heeft die jonger zijn dan 8 jaar dan elke maand.

Vlooien- en tekenbestrijding

Vlovrij in het eerste levensjaar geeft minder risico op vlooienallergie op latere leeftijd. In Amsterdam is het een waar vlooienparadijs, dus elke maand ontvlooien is erg belangrijk het hele jaar door, zelfs in de winter! Teken zijn actief als de temperatuur boven de 7 graden komt en een goede tekenbestrijding is in Nederland dus ook hele jaar noodzakelijk.

  • Maandelijks een pipet in de nek of een (kauw)tablet waar uw voorkeur naar uitgaat.

Wij adviseren Nexgard® Spectra. Dit is een smakelijke kauwtablet voor honden die vlooien en teken doodt en tegelijk ontwormt. Echter hebben we verschillende middelen op voorraad en kunnen we altijd een passend advies geven.

Voor alle preventieve zorg en aantrekkelijke korting kunt u bij ons het preventieve zorgplan VetPlan® of VetPlan® Plus abonnement afsluiten, vraag gerust naar meer informatie!

Chippen

Het chippen en registreren van honden is verplicht in Nederland en noodzakelijk om naar het buitenland te reizen.

Sterilisatie/castratie

Sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt problemen als baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Wanneer het tijd is zullen we de voor- en nadelen met u bespreken.

  • Tussen de 6 en 9 maanden leeftijd of 3 maanden na de eerste loopsheid.

Castratie wordt alleen aangeraden bij sterk en ongewenst testosteron-gerelateerd gedrag.

Verzekering

Geen zorgen meer over hoge kosten bij de dierenkliniek. Hoe jonger de pup is wanneer u start met de verzekering, hoe lager de maandelijkse kosten zullen zijn. Meer informatie over het verzekeren van uw huisdier vindt u hier: Huisdier verzekeren

Hondenscholen

Veel eigenaren kiezen ervoor een puppycursus te doen. Er zijn veel aanbieders van hondentraining. U kunt dit in groepsverband doen of individueel.

De meest bekende hondenscholen in Amsterdam vindt u hier: informatie/hondenscholing

Vergiftiging

Raadpleeg bij een vergiftiging zo snel mogelijk de dierenarts! Probeer te achterhalen wat het dier heeft ingenomen en hoeveel. Als u een etiket heeft, houdt dit dan bij de hand. Laat uw dier niet braken door een lepel zout achter op de tong te strooien. Dit kan lijden tot zoutvergiftiging met dodelijke afloop. Meer informatie over het voorkomen van vergiftigingen bij uw hond vindt u hier: Vergiftiging bij honden en katten

Wij wensen u heel veel plezier met uw puppy! Heeft u nog vragen? Onze deuren en telefoonlijnen staan altijd voor u open!